Kredit MMF-a na čekanju zbog FBiH

Kredit MMF-a na čekanju zbog FBiH

Pregovori BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom kreditnom aranžmanu još nisu počeli i ne zna se kada će jer nije formirana Vlada FBiH.

Iz MMF-a je još u novembru poručeno da čekaju formiranje vlasti u BiH kako bi otpočeli pregovori o novom aranžmanu.

„Pregovori još nisu počeli. Da bismo se dogovorili o aranžmanu, potrebno je da se sa vlastima usaglasimo u vezi sa reformskim prioritetima, što opet zahtijeva da vlade na svim nivoima vlasti budu uspostavljene. Iako su vlade već uspostavljene na nivou BiH i Republike Srpske, to ipak još nije slučaj u FBiH“, rekao je  rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Predstavnik MMF-a ne iznosi ni prognoze kada bi uopšte mogli otpočeti pregovori o novom aranžmanu.

„Potrebno je da dobijemo zvaničan zahtjev od vlasti te da napravimo procjenu njihove opredijeljenosti u pogledu reformi“, dodao je Džuel.

Kada je riječ o značaju novog aranžmana, Džuel je podvukao da bi novi aranžman omogućio vlastima da se zaduže kod te međunarodne finansijske institucije u zamjenu za reforme koje imaju za cilj ubrzanje ekonomskog rasta i očuvanje finansijske stabilnosti.

MMF protiv ukidanja akciza na gorivo

Endrju Džuel nedavno je izjavio da je MMF protiv ukidanja akciza na gorivo, smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice i nižih cijena struje u BiH.

„Što se tiče privremenog ukidanja akciza na gorivo, u vrijeme naših konsultacija u martu 2022. godine isticali smo da bi se ovakva politika mogla razmotriti. Međutim, kako su cijene goriva snižene, a i inflacija ima trend pada, ne smatramo da je privremeno ukidanje akciza opravdano“, rekao je Džuel.

„Svi tradicionalni aranžmani MMF-a dolaze uz određene uslove. Suviše je rano govoriti o mogućim uslovima u okviru budućeg aranžmana. Uslovi će zavisiti od vremenskog okvira aranžmana, ekonomske situacije u momentu pregovora te reformskih prioriteta vlasti“, podvukao je Džuel.

I ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija je na sastanku koji je nedavno održao sa Džuelom izrazio očekivanje da će uskoro biti okončan proces formiranja vlasti u FBiH kako bi se u punom kapacitetu posvetili saradnji sa MMF-om jer je u maju planirana i posjeta Misije MMF-a.

U FBiH su prošle sedmice izabrani predsjednik i potpredsjednici tog entiteta i to Lidija Bradara (HDZ), te Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA). Predsjednik FBiH, uz saglasnost oba potpredsjednika, ima ustavnu nadležnost da predloži premijera tog entiteta. Imenovanje premijera i vlade potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Bradara i Stojanović ranije su najavili da će za predsjednika Vlade FBiH predložiti Nermina Nikšića, lidera SDP-a. Iz HDZ-a su juče poručili  da očekuju da će federalna vlada biti formirana najdalje za mjesec. Glas Srpske

CATEGORIES
Share This