Kapital „Hepoka“ režu za 26 miliona KM

Kapital „Hepoka“ režu za 26 miliona KM

– Vlasnici mostarskog „Hepoka“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „Zeraa Agriculture Investment“ odlučili su smanjiti osnovni kapital društva za iznos od 26 miliona KM.

Riječ je o cifri koja je jednaka ukupnom iznosu akumuliranog gubitka od 24,8 miliona KM, te iznosu od 1,2 miliona KM  koji predstavlja povrat dijela uplaćenog kapitala od strane 100odstotnog vlasnika društva.

„Ovom odlukom će se izvršiti smanjenje osnovnog kapitala koji na dan odluke o njegovom smanjenju iznosi 54.844.848 KM u ukupnom iznosu od 26.056.853 KM, te će se finansijski efekat evidentirati nakon sudske potvrde iznosa novog osnovnog kapitala društva ‘Hepok'“, navodi se u obavijesti društva objavljenoj u „Službenim novinama Federacije BiH“.

„Hepok“, najveća vinarija (kapacitet 330.000 litara) i najveći izvoznik vina i destilata u Bosni i Hercegovini, od 2017. godine je u većinskom vlasništvu „Zeraa Agriculture Investment“ d.o.o. Sarajevo, podružnice investicijske kompanije iz Dubaija (UAE). Ova kompanija je kupila mostarsku vinariju od kompanija „Amko Komerc“ Sarajevo i „Vino Župa“ iz Srbije. U međuvremenu arapski investitori su uložili značajna sredstva kako bi sanirali  nagomilane dugove i probleme u kojima je „Hepok“ bio.

Međutim, kompanija ne ostvaruje u posljednje tri godine pozitivno poslovanje. Negativan rezultat od  234.600 KM evidentiran je u 2020. godini,  dok je u 2021. godini minus bio 342.700  KM, prema podacima FIA. Poslovanje je pogoršano u 2022. godini, kada je rezultat bio negativan za 2,25 miliona KM.

Broj zaposlenih pao je sa 78 u 2020. na 75 u 2021. godini, a dodatno se smanjio lani na 66. U medijima su se pojavile spekulcije da „Zeraa Agriculture Investment“ planira prodaju „Hepoka“, ali su iz uprave kompanije kazali da nemaju saznanja da se takve aktivnosti vode, ali i dodali da je to stvar o kojoj odlučuju vlasnici.

Kompanija „Zeraa Agriculture Investment“ osim „Hepoka“ vlasnik je i tvornice za preradu voća „Bosnaplod“ u Brčkom.

(Indikator)

CATEGORIES
Share This