Kako zaštititi sebe i imovinu tokom olujnih nevremena?

Kako zaštititi sebe i imovinu tokom olujnih nevremena?

Nevremena s olujnim vjetrovima, gradom, obilnim padavinama i poplavama koja su posljednjih sedmica pogodile region s klimatskim bi promjenama mogla postati učestalija.

To znači da ćemo im se morati prilagoditi, odnosno da ćemo morati naučiti živjeti s njima uz preduzimanje potrebnih mjera, kako na nacionalnom tako i na individualnom nivou.

U takvim okolnostima nije na odmet podsjetiti se šta je sve moguće preduzeti kako bismo zaštitili vlastiti život i vrijednosti.

Ovdje ćemo iznijeti niz uputstava uprkos tome što su mnoge od njih zdravorazumske i vjerovatno svima poznate.

Priprema prije grmljavinskog nevremena

Ako živite na području sklonom grmljavini, a nemate gromobran, razmislite o njegovom postavljanju.

Pred početak nevremena provjeravajte vremensku prognozu i upozorenja stručnjaka. Postoje i radarske i satelitske karte koje možete pratiti kako biste tačnije znali procijeniti kada će nevrijeme stići u područje u kojem živite.

Imajte uvijek spremne svijeće, baterijske lampe i radio s baterijama kako biste bili pripremljeni u slučaju nestanka struje.

Spremite važne telefonske brojeve, uključujući broj hitne pomoći i vatrogasaca kako biste prijavili eventualne probleme s električnom energijom.

Razmislite o tome da u nekoj osiguravajućoj kući osigurate svoju imovinu – kuću, posjed, usjeve i automobil od posljedica nevremena.

Šta činiti tokom grmljavinskog nevremena?

Ostanite u kući i izbjegavajte izlazak na otvoreno tokom grmljavine.

Izbjegavajte korištenje vode tokom grmljavine, posebno tuširanje ili kupanje, kako biste se zaštitili od mogućih udara groma preko vodovodnih cijevi koje su u mnogim građevinama još uvijek metalne.

Ako ste tokom grmljavine u automobilu, izbjegavajte parkiranje ispod stabala ili električnih stubova.

Ako ste na otvorenom, potražite zaklon u nekom zatvorenom prostoru.

Ne koristite telefone sa žicama tokom grmljavine. Ako morate komunicirati, koristite mobilni telefon, ali pripazite da ga ne koristite dok je spojen na punjenje.

Izbjegavajte plivanje ili boravak na otvorenom vodenom prostoru tokom grmljavine.

Zaštita električnih uređaja

Tokom grmljavinskog nevremena važno je preduzeti određene mjere u vezi s električnim aparatima kako biste ih zaštitili od oštećenja uzrokovanih prenaponima i udarima groma.

Ako očekujete grmljavinu ili ako čujete grmljavinu u blizini, isključite sve električne uređaje i kućanske aparate iz utičnica. To uključuje računare, televizore, kućanske aparate, igraće konzole, mikrovalne, mašine za veš i posuđe, frižidere, tostere i sve ostale uređaje koji su priključeni na struju. Isključivanjem uređaja sprečavate da budu izloženi pregorijevanju koja se mogu pojaviti tokom grmljavine, čime smanjujete rizik od oštećenja elektronike i električnih komponenti.

Šta nakon nevremena?

Pričekajte da prođe opasnost od grmljavine prije nego što izađete iz skloništa.

Provjerite eventualna oštećenja na svojoj kući ili imanju i moguće probleme s električnom energijom. Ako primijetite oštećenja na električnim linijama ili kući, držite se podalje od njih i odmah obavijestite lokalne vlasti ili distributera električne energije.

Ako je nestala struja, nazovite distributera električne energije kako biste prijavili problem i saznali o vremenu očekivanog obnavljanja snabdijevanja.

Kako zaštititi auto od tuče?

Zaštita automobila od grada može biti izazovna, ali postoje neke mjere koje mogu smanjiti rizik od oštećenja.

Ako ste kod kuće ili u blizini zgrade tokom grada, parkirajte automobil u garaži ili ispod nadstrešnice.

Ako nemate garažu, potražite zaklon u nekoj javnoj garaži ili pod nekom strehom ili stablom koje može pružiti određenu zaštitu.

Postoje posebni prekrivači za automobile koji su dizajnirani da pruže zaštitu od grada, navodi „Index“. Izrađeni su od otpornih materijala koji mogu apsorbovati udarce grada i smanjiti rizik od oštećenja na površini automobila. Cijena na internetu značajno varira, a kreće se od stotinjak do 500 evra.

Ako vam je prekrivač preskup, ili ga niste stigli nabaviti, možete upotrebiti deke i raznu ćebad.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This