Iz Kine uvozimo 20 puta više nego što izvozimo

Iz Kine uvozimo 20 puta više nego što izvozimo

– Spoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine sa Kinom je u toku prošle godine bila u deficitu za više od 20 puta, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, prema ovim podacima, u toku prošle godine iz jedne od najmnogoljudnijih zemalja svijeta uvezeno je robe i proizvoda u iznosu od oko 900 miliona KM.

„U istom periodu prošle godine u Kinu je izvezeno proizvoda za nešto više od 38 miliona KM“, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

U prva tri mjeseca ove godine iz Kine je uvezeno proizvoda za 197 miliona KM, dok je izvezeno iz BiH u ovu zemlju robe za skoro devet miliona KM.

Tokom prošle godine najviše je iz Kine došlo električnih mašina i opreme i njihovih dijelova, aparata za snimanje ili reprodukciju zvuka, televizijskih aparata za snimanje ili reprodukcije slike i zvuka u iznosu od 186 miliona KM.

„Dalje slijedi uvoz nuklearnih reaktora, kotlova, mašina, aparata i mehaničkih uređaja i njihovih dijelova za 126 miliona KM, te željeza i čelika u iznosu od 126 miliona KM“, stoji u podacima UIO BiH.

Sa druge strane, u Kinu je tokom 2022. godine najviše izvezeno drva i proizvoda od drva, te drvenog uglja za oko 28 miliona KM.

„Slijedi uvoz cinka i proizvoda od cinka za 2,7 miliona KM, te proizvoda od željeza i čelika u iznosu od 1,6 miliona KM“, piše u ovim podacima.

Ekonomista Slaviša Raković rekao je za „Nezavisne novine“ da ga ovi podaci nimalo ne čude, te da su oni posljedica dobre potražnje za kineskom robom, koja je raznovrsna.

„Sa druge strane, naša izvozna ponuda za kinesko tržište je mala, što ne treba da čudi jer kinesko tržište nije lako obraditi. U ovakvim uslovima u ekonomiji će evidentan deficit u trgovini postati još veći“, naglasio je Raković.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, istakao je da je deficit sa Kinom očekivan, te da ga ima većina zemlja iz razloga što je kineska ekonomija jedna od vodećih po svim kriterijumima, a pogotovo kada je riječ o proizvodnji i izvozu robe.

„Zbog toga je bitnija struktura od samog deficita, jer ako se on najvećim dijelom odnosi na proizvode koje sami ne proizvodimo ili repromaterijale kojih nemamo, onda je možda i povoljniji nego uvoz iz alternativnih izvora i predstavlja realan odnos dvije ekonomije i odraz naše ekonomske nerazvijenosti i nedovoljnog kapaciteta za zadovoljavanje vlastitih potreba. Debalans se sigurno može umanjiti većim angažmanom naše privrede na kineskom tržištu i jačanjem međusobnih veza. Kina također i uvozi mnogo toga, a dio njenog uvoza odnosi se i na proizvode koje može ponuditi bh. privreda“, pojasnio je Gavran.

On dodaje da bi BiH trebalo da učini puno više na privlačenju kineskih ulaganja, pogotovo u aktuelnim uslovima negativnih stavova i potpuno paranoičnog odnosa prema Kini od strane nekih zapadnih zemalja.

„Žalosno je da u BiH imamo veoma malo kineskih ulaganja, a odgovornost za to je na domaćim vlastima. Umjesto da se od Kine traže krediti, treba promicati pravu ekonomsku saradnju i ulaganja, olakšati dolazak kineskih turista direktnim letovima u BiH i regionalnim paketima turističke ponude kreiranim u saradnji sa ostalim zemljama regije, posebno onim koje imaju direktne letove s Kinom. Ogromna je prednost bezvizni režim s Kinom. Svaki turist koji posjeti BiH je budući potencijalni kupac naših proizvoda tamo. Sve će to pomoći da se i deficit smanji, izvoz poveća i struktura razmjene poboljša“, zaključio je Gavran.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This