Inflacija u Velikoj Britaniji 11,1 odsto

Inflacija u Velikoj Britaniji 11,1 odsto

– Godišnja stopa inflacije u oktobru u Velikoj Britaniji dostigla je 11,1 odsto, što je najviše od 1981. godine, saopštila je u srijedu Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS). Na porast inflacije najviše su uticala poskupljenja hrane i energije.

Podaci su objavljeni dan prije nego što će ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) najaviti povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi se obuzdao rast cijena, prenosi Reuters. Inflacija bi u oktobru porasla na oko 13,8 odsto da vlada nije ograničila visinu računa za energiju za domaćinstva, navodi ONS.

Veliki skok inflacije sa 10,1 odsto u septembru prouzrokovan je najbržim tempom poskupljenja hrane u posljednjih 45 godina, prije svega osnovnih namirnica, mlijeka, sira i jaja. Hrana je poskupila 16,2 odsto u posljednjih godinu dana, u odnosu na 14,5 odsto u septembru, prenosi BBC.

Mlijeko sa niskim sadržajem masti poskupilo je za 48 odsto u posljednjih godinu dana, a sir za 27 odsto. Cijena tjestenina porasla je za 34 odsto, hljeb je poskupio za 14,4 odsto, riba za 16 odsto, a jaja za 22 procenta. Meso je poskupilo za 15,7 odsto, a maslac za 30 odsto. Margarin i druge biljne masti skuplje su za 30 odsto, a maslinovo ulje za 28 odsto u odnosu na oktobar prošle godine.

Stanarina, voda, struja, gas i druga goriva poskupili su u istom periodu za 26,6 procenata, nameštaj i oprema za domaćinstva i njihovo održavanje za 10,5 odsto, prevoz za 8,9 odsto, a ugostiteljske usluge za 9,6 odsto.

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This