Cijene prasića za praznike dostižu svoj maksimum

Cijene prasića za praznike dostižu svoj maksimum

Cijene prasića za predstojeće praznike mogle bi dostići svoj maksimum, ali prema riječima proizvođača, glavni razlog za to su preprodavci, koji će ih preprodavati po mnogo višoj cijeni.

Naime, kako kažu proizvođači, preprodavci će od njih kupiti po cijeni do 10 KM po kilogramu, a da bi zaradili nešto, prodaće po cijeni od 12 do 15 KM po kilogramu.

Trenutne cijene u Srpskoj idu i do 10 KM, dok je u nekim dijelovima gdje je veći broj uzgajivača cijena oko devet KM po kilogramu.

 

Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne“ da je ponuda sve slabija kako se bliže praznici.

„Kako se praznici bliže, ponuda prasića na našem tržištu je sve slabija, te je teško procijeniti kolika će biti njihova cijene po kilogramu u narednom periodu“, rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, sve je teže napraviti neko konkretno predviđanje cijena.

„Cijena toliko skače da je sigurno da će preći 10 KM po kilogramu, odnosno biće veća od prošlogodišnje, kada je u istom periodu prošle godine cijena maksimalno išla do 10 KM“, rekao je Maljičić.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne novine“ da je crno tržište prodaje prasića u Srpskoj veoma razvijeno, te da to ugrožava proizvođače.

„Oni nama plaćaju osam do devet KM po kilogramu, a prodaju po znatno višoj cijeni, a njima je to dopušteno zbog toga što tržište nije regulisano na pravi način“, rekao je Banjac.

(BN)  Foto: Depositphotos/belchonock

CATEGORIES
Share This