Zašto građani mogu da tuže Elektroprivredu?

Zašto građani mogu da tuže Elektroprivredu?

Elektroprivreda Republike Srpske je od januara prošle godine diskriminisala potrošače koji troše više struje, naplaćujući je po skupljim tarifama, tako je presudio Ustavni sud Republike Srpske. Građani sada imaju pravo da traže da se obračun vrati na staro, odnosno da im ERS vrati neustavno naplaćeni novac.

Građani imaju pravo da traže od Elektroprivrede Republike Srpske da im se izdaju novi računi za period od 1. januara 2023. godine do 28. februara 2024. godine na kojima će cijena struje biti obračunata po tarifnom sistemu koji je važio do 1. januara prošle godine, odnosno do donošenja odluke o tarifnom sistemu koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, jasni su advokati.

“Prema pravilima Ustavnog suda u roku od 6 mjeseci svako može da zatraži da se ispravi pojedinačni akt koji je na osnovu tog neustavnog akta donijet. U ovom slučaju ljudi treba da zatraže da im se izmijene računi koje imaju, da se vrate kao da su sa starom tarifom. Elektroprivreda je ogroman iznos novca uzela više nego što je trebala da uzme, sad mora da ga vrati.”, kaže u izjavi za BN advokat Zoran Perić.

Ukoliko Elektroprivreda ne izvrši povrat novca, diskriminisani potrošači mogu da je tuže.

„Ukoliko obračun/račun po staroj tarifi bude manji od računa koje su dobijali od januara 2023. do februara 2024. godine, građani imaju pravo da traže povrat novca. Ukoliko ne dobiju povrat novca imaju pravo da pred nadležnim sudovima podnesu tužbe protiv ‘Elektroprivrede’, te bi sudovi u konačnici trebalo da donesu oduke kojima će se obavezati da se građanima isplati novčana naknada (razlika), zakonska zatezna kamata i troškovi parničnog postupka.“, objašnjava advokat Dario Sandić po čijoj apelaciji je, između ostalih, postupao Ustavni sud Republike Srpske.

Sud je 28. februara utvrdio neustavnosti u odluci Regulatorne agencije za energiju o tarifnim stavovima u zavisnosti od količine potrošene električne energije.

Advokat Perić savjetuje građane da sačekaju par mjeseci.

“Da vidimo šta će se dešavati ako ništa ne krene normalnim tokom preostaje vam da se obratite advokatu i da krenemo da vraćamo novac koji je uzet nezakonito.”, podvlači Perić.

Novac mora biti vraćen, kažu advokati. U suprotnom će to biti, možda u istoriji Republike Srpske najveća kolektivna tužba koja može dovesti u pitanje funkcionisanje Elektroprivrede.

(BN)

CATEGORIES
Share This