Za školu se u Srpskoj sprema sve manje prvačića

Za školu se u Srpskoj sprema sve manje prvačića

Za program pripreme budućih prvačića za školu do sada je prijavljeno nešto više od 3.600 djece, a zbog slabijeg interesovanja u pojedinim lokalnim zajednicama konkursi su produžavani ili ponavljani.

Nakon što se na prvi poziv bijeljinskog vrtića “Čika Jova Zmaj” u novembru prošle godine javilo upola manje djece za ovaj program u odnosu na prethodne godine, u januaru je roditeljima ponovo data mogućnost da prijave mališane.

Ni nakon druge šanse nisu zadovoljni brojem prijavljenih jer je ukupan broj dostigao 151, a ranijih godina prijavljenih je bilo i do 220.

U ovoj ustanovi za “Glas” kažu da je iz godine u godinu sve manje upisanih.

– Ne znamo da li je u pitanju loša pronatalitetna politika ili odlazak ljudi, ali je sve manji broj djece – navode u ovom vrtiću.

Ništa drugačije nije ni u najvećem gradu u Srpskoj, gdje je konkurs produžen do petka.

Direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Petar Jokanović potvrdio je za “Glas Srpske” da je ove godine u Banjaluci manje prijavljenih nego prošle godine.

– Do petka traje prijavljivanje pa se nadamo da će se još djece prijaviti i proći ovaj program koji je i te­ kako važan za djecu, a uz to je i besplatan – rekao je Jokanović.

S druge strane, u Prijedoru je ove godine prijavljeno petoro mališana više. Direktorica prijedorskog vrtića “Radost” Tatjana Brdar kazala je za “Glas” da je pripremni program dobra prilika da djeca spremno dočekaju školu.

– Prijavljeno je 65 djece, tako da ćemo formirati dvije grupe. Pripreme su veoma značajne za djecu koja nisu pohađala vrtić, tako da će se vaspitači potruditi da ih upoznaju šta ih čeka u školskim klupama – rekla je Brdarova.

Program za djecu u godini pred polazak u školu lani je obuhvatio 3.869 budućih đaka, a u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je ove godine trenutno prijavljeno 3.616 djece u 203 vaspitne grupe.

– Program kreće 1. marta i trajaće do 31. maja. Biće organizovan u ukupno 120 ustanova – 36 predškolskih ustanova, 81 osnovnoj školi i tri škole za djecu sa smetnjama u razvoju – svaki radni dan u ukupnom dnevnom trajanju od tri sata – rekli su iz ministarstva.

Naglasili su da se program organizuje za djecu koja nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program.

– Svrha programa je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi – rekli su oni naglasivši da nastoje ujednačiti mogućnost pohađanja predškolskog programa svoj djeci u Srpskoj.

O ovom projektu juče je bilo riječi i na sastanku ministarke prosvjete i kulture Republike Srpske Željke Stojičić sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Srpske Vukomir Stanković rekao je da projekat pripreme djece pred polazak u školu doprinosi stvaranju nove vrijednosti u oblasti predškolskog obrazovanja, ali ga je potrebno poboljšati i proširiti.

Obuhvat

U Ministarstvu prosvjete su dodali da je od 2011. godine, od kada se realizuje program pripreme budućih prvačića, do ove godine obuhvaćeno ukupno 46.041 dijete, a procenat uključenosti djece kretao se od 45 do 50 odsto od ukupnog broja mališana koja treba da budu upisani u prvi razred osnovne škole. Vlada Republike Srpske je za ove namjene izdvojila više od 3,5 miliona maraka.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This