Uspio protest: Vraćen kamion sa zaraženim svinjama

Uspio protest: Vraćen kamion sa zaraženim svinjama

Okončan je višečasovni protest mještana semberskih sela Brijesnice, Hasa, Kovačića i Donjih Zagona zbog ukopa zaraženih svinja. Istrajali su, kako kažu u svome, kamion sa eutanaziranim svinjama je vraćen, nije dozvoljeno ukopavanje u neposrednoj blizini njihovih sela, a jama je zakopana.

Oko 100 mještana Hasa, Kovačića, Donjih Zagona i Brijesnice okupilo se u psolijepodnevnim časovima na lokaciju Paljevina u blizinu mjesta Hase. Kažu da su slučajno otkrili jamu u koju su istovarene eutanazirane svinje.

Radojica Mićić iz Hasa kaže da je u 17 sati dobio informaciju da se u Paljevine dovlače eutanazirane svinje zaražene kugom.

“Došao sam na svršen čin. U rupu su bačene svinje, ima svinja koje su još žive. Rupa je velika, ogromna, bager je morao raditi cijeli dan.”

Niko ih, kako tvrde nije obavijestio da se planira odlaganje zaraženih životinja na ovom mjestu. Ljubomir Savić iz Kovačića kaže da je slučajno je otkrivena rupa.

Tokom protesta poljoprivrendici su zahtijevali da se jama propisno sanira. Plaše se za svoje zdravlje i život, jer će se, kažu zaraza raznijeti na okolne kuće i farme, a najteže im je što će se zagaditi voda.

“Ovdje  su propustive vode, Saljevaju se u kanal i zaraziće više od polovine Semberije. Apelujemo na sve da svaka mjesna zajednica nađe neku rupu. Kod nas nijedno prase još nije dobilo bolest, pa ih molimo da nađu mjesto za ukopavanje u svojoj mjesnoj zajednici. Da ne truju nas!”, poručili su okupljeni.

Nakon što je jedan kamion istovaren, što su slučajno saznali, okupljeni mještani su spriječili da bude istovaren i drugi koji je upućen na istu lokaciju.

Jasno su poručili da neće dozvoliti da se dovoze zaražene svinje u blizinu njihovih imanja, jer do sada u ova četiri sela nije potvrđena zaraza Afričkom kugom svinja.

“Pogledajte sad ovo, odavde su svi odnijeli kući u svoje dvorište tu bolest. Gotovo je! Sad je kraj! Izgleda da se to s ciljem i radi.”, naglasili su ogorčeni domaćini.

“Mi ćemo imati seoske straže. Ne prijetimo nikome samo ne dozvoljavamo da se u našu mjesnu zajednicu dovoze leševi, nek država napravi spalionicu za leševe!”, istakli su okupljeni.

Poslije višečasovnih protesta i poziva da se jama sanira, to je i učinjeno nakon čega su se okupljeni razišli. Ova situacija izazvala je veliku zabrinutost, s obzirom na to da se virus lako prenosi.

(BN)

CATEGORIES
Share This