Svaka žena ima pravo na slobodu i na život bez nasilja

Svaka žena ima pravo na slobodu i na život bez nasilja

Svaka žena ima pravo na slobodu i pravo na život bez fizičkog i mentalnog zlostavljanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da podignemo glas i kažemo da je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem društva o kome se treba govoriti i djelovati 365 dana u godini.

Rekla je ovo Marina Blagojević, predsjednica Foruma žena i članica Predsjedništva PDP.

– Nažalost, nasilje nad ženama je posljedica patrijarhalnog društva, stereotipa ali i odgovornosti svih nas, posebno nadležnih institucija koje su dužne da pruže podršku i sigurnost. Žrtve nasilja moraju znati da nisu krive za nasilje koje doživljavaju i da nasilje uništava porodicu, a posebno pogađa djecu. Većina žrtava trpi nasilje jer želi da sačuva porodicu po cijenu da žrtvuje svoj život strahujući od osude sredine, nedovoljne podrške institucija ili zbog ekonomske neizvjesnosti – rekla je Blagojevićeva.

Ističe da je, prema statističkim podacima, polovina žena u BiH pretrpjela neki oblik nasilja što nam govori da je stanje alarmantno.

– U protekle dvije godine u BiH je ubijeno 20, a u proteklih sedam godina 60 žena. Femicid mora biti tretiran ili kao posebno krivično djelo ili poseban oblik teškog ubistva – navodi.

Blagojević dodaje da Zakon o nasilju u porodici treba biti značajno strožiji sa većom odgovornosti nadležnih institucija jer postojeći zakoni obeshrabruju žrtvu da prijavi nasilnika.

– Žene nakon godina trpljenja kada zatraže pomoć često se susretnu sa nerazumevanjem i od žrtve postane krivac. Nerijetko, prilikom prijave nasilnika, žrtvu dočeka pitanje: „Ako te nije puno udario da ne pišemo prijavu“? – ističe Blagojević.

Кaže da je borba protiv nasilja u porodici proces koji se treba rješavati i edukacijama kroz školske ustanove, institucijama koje se bave ovom problematikom kako bi kompletno društvo shvatilo da je nasilje ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

– Moramo mijenjati svijest, kako muškaraca tako i jednog dijela žena, da vrijeđanje, psihičko maltretiranje ili šamar jeste nasilje, a ne, kako se često može čuti, vaspitna mjera za „neposlušne žene“. Zakon ne smije biti mrtvo slovo na papiru. Zlostavljanje nije lična stvar već krivično djelo. Svaka žena koja je žrtva nasilja  mora osjećati  povjerenje prema nadležnim institucijama- policiji, centrima za socijalni rad, tužilaštvu i sudu kako bi potražila pomoć – poručila je Blagojevićeva.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This