Softver stručnjaka sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu u odabranom društvu 20 najboljih svjetskih rješenja

Softver stručnjaka sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu u odabranom društvu 20 najboljih svjetskih rješenja

Potvrda kvaliteta rada profesora Danijela Mijića sa Elektrotehničkog fakulteta i Grujice Vica sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu stigla je ovih dana iz Međunarodne telekomunikacione unije, specijalizovane agencije Ujedinjenih naroda (International Telecommunication Union).

Njihov softver OPTIMILK nominovan za prestižnu nagradu WSIS Prizes 2023 (World Summit on the Information Society Prizes 2023). OPTIMILK se tako našao u drštvu 20 najboljih IKT rješenja u oblasti poljoprivrede iz cijelog svijeta i to kao jedini predstavnik iz BiH i regiona.

Kako su autori ovog softvera istakli za „Kateru“ za nominaciju su saznali elektronskom poštom, što je za njih bilo veliko iznenađenje, jer je u pitanju renomirana nagrada sa izuzetno jakom konkurencijom.

SlikaSoftver su zajedno sa saradnicima, a preko male lokalne IKT kompanije KOMPEKS kreirali po narudžbi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

– Namjena softvera je unapređenje procesa sastavljanja obroka za muzna grla uz korišćenje kompleksnih Simplex algoritma. Kako je softver veb orjentisan i namijenjen širokom krugu farmera, poseban izazov bio je krairati korisnički nastrojen interfejs koji će olakšati njegovo korišćenje ovoj specifičnoj grupi korinsika – rekli su Mijić i Vica.

Inače, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu formiran je interdisciplinarni tim sastavljen od istraživača sa Elektrotehničkog i Poljoprirednog fakulteta koji je već razvio i implementirao više IKT rješenja u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

(Katera)

CATEGORIES
Share This