Rekord: Svaki peti brak u Srpskoj se završi razvodom

Rekord: Svaki peti brak u Srpskoj se završi razvodom

Svaki peti brak u Srpskoj se završi razvodom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS u drugom tromjesečju 2023. godine broj registrovanih sklopljenih brakova veći je za 4,1 odsto, dok je broj registrovanih razvedenih brakova veći za čak 26,4 odsto u odnosu na isti period lani.

U periodu od aprila do kraja juna ove godine bilo je 244 razvoda u Srpskoj, što je ujedno najveći broj ako se posmatraju kvartalni periodi u posljednje tri godine i nešto manje od ukupnog broja razvoda u cijeloj 2008. godini (317).

Statistika ukazuje da se građani u RS najčešće razvode u zimskom periodu, dok se žene i udaju obično u jesen.

U posljednjih dvadeset godina, broj sklopljenih brakova u RS konstantno opada, dok broj razvoda uglavnom raste. Svaki peti brak u Srpskoj se završi razvodom.

Najviše brakova sklopljeno je 2004. godinem ukupno oko 7.100, a najmanje 2020. godine (4.168), na šta je dobrim dijelom uticao početak pandemije korona virusa i zabrane organizovanja svadbi i masovnih okupljanja.

Što se tiče razvoda, najmanje ih je bilo 2008. godine, ukupno 317, a najviše 2015. i to 1.143, a evidentno je da se u posljednjih desetak godina ta brojka uglavnom kreće oko hiljadu razvoda godišnje.

(MONDO)  Foto:Pexels

CATEGORIES
Share This