Zvanično: Vlada dodjeljuje koncesiju za rudnik u Bistrici

Zvanično: Vlada dodjeljuje koncesiju za rudnik u Bistrici

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je uprkos grčevitoj borbi i protivljenju mještana objavilo javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici kod Prijedora, saznaje CAPITAL.

Takođe, teslićkom preduzeću „Drvo-Export“ u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija dodijeljen je bonus od deset odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda, jer je „iniciralo pokretanje postupka dodjele koncesije“ na ovom ležištu.

Objava javnog poziva je samo formalnost, jer osim početne prednosti u dodijeljenim bodovima Rufi će biti jedini kandidat s obzirom da su prethodno na mjestu budućeg rudnika otkupili zemljište od mještana, slagavši im da će tu otvoriti eko-selo.

Protestovali su, tužili Vladu Republike Srpske, prijavljivali inspekciji, ali dodjela koncesije je sada i zvanična.

„Projekat podrazumijeva eksploataciju uglja na ležištu „Bistrica“ površinskom metodom otkopavanja. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 280.000 KM“, naglašeno je u Javnom pozivu koji potpisuje ministar Petar Đokić.

Dodali su da ležište prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa 94.295 tona bilansnih rezervi uglja, a koncesija se dodjeljuje na period od pet godina.

„Obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije obezbjeđuje se u vidu novčanog depozita u iznosu od 14.000 KM“, istaknuto je u javnom pozivu.

Inače, mještani Bistrice tužili Vladu RS jer je bez validne dokumentacije dozvolila pokretanje procesa dodjele koncesije.

Takođe, protiv Klječanina čiji bageri dva mjeseca rade na ovom terenu bez dozvole i koncesije podnijeli su prijave inspekciji.

Advokat Srđan Radulj potvrdio je tada za CAPITAL da su mještani odlučili da podnesu tužbu i zatraže da sud odredi odlaganje odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije zato što ne postoji politika dodjele koncesija u Republici Srpskoj, koja je temeljni dokument za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima. Taj dokument trebalo bi da usvaja Narodna skupština Republike Srpske.

(Capital)  Foto:BN/Capital

CATEGORIES
Share This