Pod lupom inspektora svega osam odsto dodijeljenih podsticaja

Pod lupom inspektora svega osam odsto dodijeljenih podsticaja

U toku prošle godine je iz agrarnog budžeta i kompenzacionog fonda RS podijeljeno 106, 4 miliona KM podsticaja po raznim osnovama, a do sada je kontrolisano namjensko trošenje svega osam odsto od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava odnosno oko 8,8 miliona maraka.

Kako su u Inspektoratu RS saopštili u 2022. godini su republički i opštinski poljoprivredni inspektori izvršili 353 kontrole korištenja sredstava podsticaja, a ukupan iznos kontrolisanih sredstava podsticaja je 8,8 miliona maraka.

„Od ukupnog broja izvršenih kontrola 287 je bilo uredno, dok je 66 kontrola bilo neuredno. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 57 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 66.000 KM, te je naložen povrat sredstava podsticaja u ukupnom iznosu od 129.167 KM“, istakli su u Inspektoratu.

Kako pojašnjavaju, nepravilnosti koje su utvrđene odnosile su se na okolnosti da dodijeljena sredstva podsticaja nisu utrošena u skladu sa Pravilnikom, te na okolnosti da su dodijeljena sredstava ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka.

Minić: Bez kontrole nema marke podsticaja
savo minić

Foto: Glas Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić za  CAPITAL kaže da je  naredio 200 vanrednih kontrola korisnika podsticaja, a predmet kontrole će biti podsticaji koji su dodijeljivani prošle godine u iznosu od oko sedam miliona KM.

„Neće biti kontrolisani samo korisnici podsticaja, već i ono što je Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske radila na terenu. Biće provjereno i kako je Agencija vršila kontrole“, rekao je Minić, te dodao da je odlučan da se spriječe sve malverzacije kod dodjele podsticaja.

Naglasio je da će unošenje u sistem „Etfarm“ putem APIF-a kontrola biti konkretna te da će obuhvatati apsolutno sve korisnike podsticaja po svim osnovama.

„Bez zapisnika kontrole neće biti isplaćena nijedna konvertibilna marka“, izjavio je Minić.

Dodao je da je važno pokazati poštenim poljoprivrednim proizvođačima da neće biti dozvoljene malverzacije.

„To smo pokazali i kada je u pitanju raspodjela drvno – šumskih sortimenata. Po prvi put su skinuti sa liste oni koji su trebali zaključiti ugovor, a nisu imali dovoljan broj radnika ili promet koji je propisan pravilnikom“, podsjetio je Minić.

Dodao je da čim se završi najvljena vanredna kontrola 200 subjekata, krajem aprila slijedi nova kontrola svega onog što bude predmet kako rezervacija, tako i isplate sredstava za ovu godinu.

CAPITAL: Bojana Ninković

CATEGORIES
Share This