O minimalcu nema priče jer ih niko iz Vlade ne zove

O minimalcu nema priče jer ih niko iz Vlade ne zove

Predstavnici sindikata i poslodavaca u Srpskoj tvrde da su spremni da sjednu za isti sto i otpočnu razgovore o iznosu najniže plate za ovu godinu, ali navode da nema ko da ih okupi jer je republički Ekonomsko socijalni savjet trenutno bez predstavnika trećeg partnera, odnosno Vlade.

S formiranjem nove Vlade RS premijer Radovan Višković trebalo je da predloži nove predstavnike Vlade u Ekonomsko socijalni savjet. Predsjednik tog savjeta doskoro je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, a članovi ministri finansija, energetike i rudarstva te preduzetništva Zora Vidović, Petar Ćokić i Vjekoslav Petričević. Milunović i Petričević više nisu u ministarskim foteljama.

– Mi smo uvijek bili spremni da sjednemo za sto, ali zbog nerealnih zahtjeva sindikata nismo se dogovorili. Sada je sve na Vladi jer oni bi trebalo da predlože svoje članove u Ekonomsko socijalni savjet, odnosno trebalo bi da imenuju svoje predstavnike da bismo mogli razgovarati. Bez toga nema ništa. Nema ko sazvati sastanak. Milunović je bio predsjednik i otišao je. Neka zakažu sastanak i eto nas – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Koliko bi trebalo da poraste najniža plata, Trivić navodi da bi na to pitanje trebalo da odgovori matematika.

– Ministarstvo finansija prošle godine napravilo je dobru analizu. To treba da uradi i ove. Najniža plata ne treba da bude stvar pijace, nego matematike. Eventualni rast minimalca ne treba biti ništa značajno – poručio je Trivić.

Iz Saveza sindikata poručuju da su u drugom polugodištu 2022. godine u više navrata inicirali okupljanje socijalnih partnera, ali da se na posljednjem zakazanom sastanku predstavnici poslodavaca nisu ni pojavili.

– Poslodavci neće i ne žele da pregovaraju, niti to njih interesuje. Njihov stav je da najnižu platu ne treba povećavati i da je 650 maraka dovoljno i prihvatljivo – rekla je predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić.

Navodi da su oni uvijek spremni da sjednu za sto sa svima koji žele da razgovaraju.

– Ekonomsko socijalni savjet trenutno ne funkcioniše jer nema predstavnike Vlade. Pozivam premijera da imenuje svoje predstavnike u savjet iz reda ministara kako bismo mogli sazvati sjednicu i pokušati ponovo dogovoriti iznos najniže plate za ovu godinu – rekla je “Glasu” Mišićeva i podsjetila da je zakonska obaveza premijera da odredi iznos najniže plate ako socijalni partneri ne postignu dogovor o ovom pitanju.

Viškovićeva poruka

Radovan Višković zatražio je od poslodavaca i sindikata da sjednu za isti sto i dogovore iznos najniže plate u Srpskoj.

– Sjedite, pričajte pet sati ili pet dana i dogovorite se. Sada ja to tražim od njih – rekao je Višković u intervjuu “Glasu Srpske”. Višković smatra da se mnoge obaveze nekorektno prebacuju na Vladu.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This