Zavod za staistiku: U Srpskoj se nikad nije više zarađivalo

Zavod za staistiku: U Srpskoj se nikad nije više zarađivalo

Nikada više nismo zarađivali. Tako barem kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku. Novembar je obilježio rekordan prosjek, 1.211 KM. Lani se najbolje plaćalo u sektoru informacija i komunikacija. Prosječna plata tu je bila 1.577 KM. Najmanje u građevinarstvu 875 KM.

 

– Nominalno je veća u odnosu na oktobar 1,1 odsto, realno 0,6 odsto, što je posljedica inflacije. U poređenju s istim mjesecom prethodne godine nominalno veća za 7,6 odsto i ono što je važno, realno nije bila manja kao nekoliko mjeseci iza nas, nego je veća za 2,5 odsto – kaže direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Darko Milunović.

Zaposlene u sektoru informacija i komunikacija dobro su pratili i zaposleni u finansijskim djelatnostima, prosjek je 1.555 KM, javnoj upravi i odbrani 1.533, isto toliko i u zdravstvu. Prema posljednjim rezultatima, znatno ispod republičkog prosjeka plate su bile u prerađivačkoj industriji 982 KM, saobraćaj i skladištenje 901, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 921 KM.

– Realno na godišnjem nivou, prosječna plata je najviše rasla u oblasti obrazovanja 9,2 odsto. Da podsjetim, realan rast plata na godišnjem nivou je 2,5 odsto, znači to je neki prosjek. Obrazovanje kao oblast iskače iz tog prosjeka u pozitivnom smislu, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 6,8 odsto – kaže Milunović.

Nije tako sjajno npr. u oblasti bankarstva. Tu je zabilježen realan pad plata od 10,7%, administrativne djelatnosti čak 11%. Prosječna neto plata u Republici Srpskoj veća je od prosječne plate u Federaciji BiH i Sjevernoj Makedoniji. Poslije Crne Gore najveći rast neto plata u regionu zabilježila je Republika Srpska.

ATV

CATEGORIES
Share This