Niske plate i loši uslovi rada tjeraju radnike vani

Niske plate i loši uslovi rada tjeraju radnike vani

Niske plate i loši uslovi rada tjeraju radnike u inostranstvo, a oni koji ostaju, često snose i zdravstvene posljedice, poručeno je iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske. Sindikalci od poslodavaca traže ubrzan proces pregovora, kako bi se što prije potpisali kolektivni ugovori.

Kada ne bude imao ko da radi i kada na svojoj koži osjete posljedice odlaska radne snage, poslodavci će podići plate i poboljšati uslove rada, saopšteno je iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

„U kafićima najmanje rade ugostitelji, ili su studentarija ili su učenici nekih škola ili bilo kakva druga zanimanja. Oni mogi da uzmu tacnu i da ponesu dva-tri pića, ali kada trebate da uđete u hotel, kada treba neko da vas usluži, onda imate problem jer nema ko da vas usluži, ako i ima to su stariji ljudi. Svaka čast svima, međutim nemamo novih, mladih, školovanih ljudi, koji ulaze u ovu branšu“, kaže Goran Savanović,  predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Nedostatak radne snage pogađa i sektor trgovine, ističu iz sindikata. Radnici koji još uvijek nisu otišli rade u katastrofalnim uslovima.

„Uslovi rada u trgovini ne da su loši, nego su ispod svakog dostojanstva. Radnici rade u veoma lošim uslovima. Primijetili ste da su sve prodavnice zatvorene i zatamljene, da je manjak kiseonika u tim prodavnicama, da je manjak radne snage“, upozorava Đuro Amidžić, član Republičkog odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Loši ulovi rada i veliki obim posla ostavljaju trajne posljedice i negativno utiču na zdravlje radnika, upozoravaju sindikalci.

Sindikat u drugoj polovini godine najavljuje povećane aktivnosti kojima će se vršiti pritisak na poslodavce, kako bi se ubrzao proces pregovora i potpisivanja kolektivnih ugovora.

(BN)

CATEGORIES
Share This