Kakva se tajna krije iza zidina bijeljinskog zatvora?!

Kakva se tajna krije iza zidina bijeljinskog zatvora?!

– Osim toga, među radnicima i okoline КPZ kruže priče o kontroli nelegalnog uvoza robe preko graničnih prelaza, određenih vozača kamiona, komercijalne dostave… Zaposeni su u strahu…Ova bojazan nije neosnovana, s obzirom na percepciju visokog stepena korupcije u policijskim strukturama, kao i uticaj vladajuće stranke i lokalnih moćnika koji bi mogli imati interes da uspore ili čak sabotiraju istragu.

Nedavna velika policijska akcija u Kazneno-popravnom zavodu u Bijeljini, u kojoj su učestvovali i pripadnici Žandarmerije, nije dala rezultate, nego je dodatno zakomplikovala situaciju u toj ustanovi, ali i van nje.

Unesen je dodatni strah među zaposlenim radnicima, ali i nepovjerenje u policiju da neće završiti zaapočeti posao.

Tako u pismu, koje je stiglo da nas, stoji da je ovo „glas kojima se prijeti da pravda pobijedi“.

U pismu se između ostalog navodi:

– Posljednjih nekoliko mjeseci javnost u Republici Srpskoj sa sve većom zabrinutošću prati otkrića o dubokoj umiješanosti Milenka Gajića, direktora Кazneno-popravnog zavoda Bijeljina (КPZ), u niz koruptivnih radnji i zloupotreba koje bacaju tamnu sjenku o funkcionisanju ove institucije.

Informacije koje su procurile u javnost, a koje potiču iz internih izvora same ustanove, kao i nedavna policijska akcija koja je rezultirala pretresima i hapšenjima, upućuju na sistemsku korupciju i moguće kriminalne radnje unutar zidova zavoda.

Gajić je optužen za stvaranje atmosfere tiranije nad zaposlenima, favorizovanje pojedinih novozaposlenih, uglavnom mlađih radnika, kojima je, navodno, omogućavao neprimjerene kontakte sa zatvorenicima.

Prema dostupnim informacijama, ovi radnici su zatvorenicima dostavljali ne samo informacije već i različite vrste „robe“, čime su direktno kršene procedure i zakoni koji regulišu rad kazneno-popravnih ustanova.

Opšte je poznato da su neki od ovih zaposlenih bili i potrošači sporne „robe“, što dodatno komplikuje situaciju. Iza Gajićevih odluka, prema izvorima, stajao je pritisak pojedinih uticajnih ličnosti i kriminalnih struktura (među kojima se ističu lokalni moćnici u Bijeljini, trgovci, kriminalci i stranački lideri…), a svi oni su navodno bilo u stalnom kontaktu i sa Gajićem i preko njega i zaposlenih КPZ sa zatvorenicima.

Ova povezanost sa kriminalnim miljeom postavlja pitanja o integritetu i bezbjednosti unutar zavoda, ali i o širim mrežama korupcije koje mogu prožimati društvo Bijeljine ali isto tako i Bosne i Hercegovine.

Osim toga, među radnicima i okoline КPZ kruže priče o kontroli nelegalnog uvoza robe preko graničnih prelaza, određenih vozača kamiona, komercijalne dostave a sve to posebno namijenjeno zatvoru Bijeljina, što implicira postojanje organizovane mreže koja se bavi snabdijevanjem zatvora nelegalnim materijalom.

Suočeni sa ovim optužbama, pojedini radnici КPZ Bijeljina anonimno su se obratili medijima, izražavajući strah od moguće odmazde ukoliko svoje navode iznesu u javnost. Ovakva atmosfera straha i represije unutar zavoda samo dodatno ide u prilog navodima o korupciji i zloupotrebama koje se dešavaju pod vođstvom Milenka Gajića i njegovim poltronima šefovima u КPZ.

Iako je javnost djelimično upoznata sa situacijom zahvaljujući hrabrosti pojedinih zaposlenih koji su odlučili da se izjasne, ostaje da se vidi kako će sudska, izvršna i policijska struktura odgovoriti na ove ozbiljne optužbe.

Borba protiv korupcije i kriminala u kazneno-popravnim ustanovama ključni je test za pravosudni sistem Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a i njegovu posvjećenost vladavini prava i transparentnosti.

Drugi dio: Operacija „Mardelj“ – Novi događaji u borbi protiv korupcije u КPZ Bijeljina

Nedavno pokrenuta policijska akcija „Mardelj“ bacila je novo svjetlo na duboke probleme unutar КPZ Bijeljina, otvarajući poglavlje u borbi protiv korupcije i nezakonitih radnji koje već duže vrijeme tinjaju iza zidova ove ustanove.

U centru istrage bili su direktor КPZ Milenko Gajić i komandir Ljubiša Savić, čije su aktivnosti izazvale pažnju tužilaštva, zbog čega su prijavljeni za niz teških prekršaja.

Ova akcija je rezultat višemjesečne pripreme i istraživanja, tokom kojih su prikupljeni dokazi koji ukazuju na moguću umiješanost Gajića i Savića u organizovanje i omogućavanje koruptivnih radnji unutar institucije, a sve to pod pritiskom stranačkih kolega i moćnika Bijeljine.

Međutim, iako su informacije o akciji i njenim glavnim protagonistima dostupne javnosti, manje se zna o ulozi i izjavama ostalih zaposlenih u КPZ, koji su takođe bili dio istrage.

Prema nezvaničnim informacijama, veliki broj radnika u КPZ Bijeljina dao je izjave koje su pomogle u formiranju predmeta protiv Gajića i Savića, a sa nekima je čak nastavljena dalja saradnja u okviru istrage.

Ovaj detalj naglašava važnost internih svjedoka u rasvjetljavanju mreže korupcije koja je djelovala unutar institucije. Međutim, uprkos ovim pozitivnim koracima, postoji opipljiv strah među zaposlenima i djelom javnosti da bi cijeli slučaj na kraju mogao da propadne.

Ova bojazan nije neosnovana, s obzirom na percepciju visokog stepena korupcije u policijskim strukturama, kao i uticaj vladajuće stranke i lokalnih moćnika koji bi mogli imati interes da uspore ili čak sabotiraju istragu.

U Bijeljini, gdje su politički i ekonomski interesi često isprepleteni sa kriminalnim aktivnostima, postoji opravdana bojazan da bi pravdu mogli ometati oni koji su na vlasti. U ovom trenutku je ključno da javnost, mediji i pravosudne institucije ostanu fokusirani na slučaj „Mardelj“ (a i možda neke druge aktivne „slučajeve“) i insistiraju na transparentnosti i pravičnom procesiranju svih uključenih.

Da bi se održalo povjerenje u pravosudni sistem i omogućilo da pravda stigne do onih koji su zloupotrebili položaj, neophodno je da se istraga sprovede do kraja, bez obzira na moguće pritiske i pokušaje da se ona ometa.

U proteklih godinu dana, a posebno u posljednja četiri mjeseca, došlo je do značajne promjene u ponašanju i stavovima osoblja КPZ Bijeljina.

Novija „garnitura zaposlenih” pokazala je izraženu sklonost da se osjećaju superiorno i nekolegijalno prema starijim kolegama, od kojih su neki i na ivici penzije. Ovaj trend nije zabeležen samo u međuljudskim odnosima, već i u odnosu na zadatke i obaveze koje posao podrazumijeva.

Izjave poput „čuvamo ti leđa“, „nema potrebe da gubim vrijeme radeći ove redovne glupe poslove“, „bogami mogu da radim šta hoću i kada hoću“ i „slobodno me prijavite direktora, ha ha ha“ postali su simptomatični za ovaj novi talas zaposlenih.

Ovakva drskost i bezobrazluk nije samo izraz lične arogancije, već odražava dublji problem u kulturi i upravljanju unutar institucije, gdje se čini da pojedinci vjeruju da imaju nesputanu podršku i zaštitu određenih moćnih ljudi unutar ili van zavoda.

Ova promjena atmosfere unutar КPZ Bijeljina stvara dodatnu tenziju i podriva ionako narušen moral radnika, posebno onih koji godinama predano rade svoj posao u skladu sa zakonom i internim pravilima. Ovakvo ponašanje ne samo da šteti radnom okruženju, već i smanjuje šanse za efikasno i pravično rješavanje već postojećih problema vezanih za korupciju i zloupotrebe.

To izaziva zabrinutost kod ozbiljnih i posvjećenih radnika, koji se nalaze u situaciji da su njihov trud i posvjećenost marginalizovani u korist onih koji se oslanjaju na zaštitu i privilegije umesto na profesionalizam i poštenje.

Ovaj negativni trend u КPZ Bijeljina zahtijeva hitnu pažnju i adekvatne mjere nadležnih organa, kako bi se vratila profesionalna etika, poštovanje među kolegama i privrženost osnovnim principima pravde i zakonitosti.

Zaposleni u КPZ Bijeljina, ali i cjelokupna javnost, zaslužuju da vide da su pravo i pravda jači od korupcije i kriminala.

To je jedini način da se vrati vjera u institucije i osigura da КPZ Bijeljina postane mjesto gdje se poštuje zakon i kažnjavaju zloupotrebe. U suprotnom, propustiti ovu priliku za čišćenje i reformu značilo bi ne samo poraz pravosudnog sistema, već i gubitak nade u bolju i pravedniju budućnost“, kaže se u pismu.

Na kraju se kaže da će pismo ove sadržine u petak proslijediti svim relevantnim tužilaštvima.

„Nažalost, odlučeno je da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne uključi u ovaj proces, zbog bojaznosti da ne postoji istinska volja da se navedeni problemi riješe. Ovaj strah proizilazi iz percepcije da su odnosi unutar zavoda, policijskih institucija i između političkih struktura previše isprepleteni, što bi moglo uticati na objektivnost i efikasnost istraga o korupciji i zloupotrebama u КPZ Bijeljina“, navodi se u pismu zabrinutih radnika.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This