JP NP „Sutjeska“: Ispunite zahtjeve ili dolazimo u BL

JP NP „Sutjeska“: Ispunite zahtjeve ili dolazimo u BL

Ukoliko do kraja ove nedelje ne dobijemo nikakav konkretan odgovor ovim putem poručujemo da će svi radnici od utorka 11.04.2023.godine nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade  u Banjaluci i ostati  do ispunjenja zahtjeva“ , kaže se u saopštenju.

Radnici JU Nacionalni park „Sutjeska“ još uvijek su u generalnom štrajku, koji je počeo 33. marta ove godine i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva koji se uglavnom tiču isplate zaostalih plata.

Ovo se navodi u saopštenju Štrajkačakog odbora u kome se naglašava da su dopis s zahtjevima i opisom stanja u firmi proslijedili u više navrata nadležnim institucijama u Vladi Republike Srpske…

U saopštenju se kaže da se niko od nadležnih nije direktno oglasio osim resornog ministra Bojana Vipotnika  koji je usmeno obećao pomoć u iznosu dvije minimalne plate za sve zaposlene radnike.

„S obzirom da je resorno ministarstvo uzrok problema prebacilo na menadžment JU NP“Sutjeska“ smatramo da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti radnika koji žele da rade i očuvaju najljepši i najstariji park u BiH.  Ukoliko do kraja ove nedelje ne dobijemo nikakav konkretan odgovor ovim putem poručujemo da će svi radnici od utorka 11.04.2023.godine nastaviti štrajk ispred zgrade Vlade  u Banjaluci i ostati  do ispunjenja zahtjeva“ , kaže se u saopštenju.

Dalje navode da radnici traže:

– isplatu bruto plate za decembar 2022.godine

– isplatu bruto plata za januar i februar 2023.godine

– isplatu dva umanjenja od 10-20% za mjesec jun i jul 2021.godine

– isplatu  razlika u isplaćenim platama za mjesec januar i april 2020. godine i januar 2021.godine

– Trajno rješavanje finansiranja i funkcionisanja Ustanove; kao moguće rješenje predlažemo povećanje mjesečne tranše od Vlade RS u minimalnoj vrijednosti bruto plate zaposlenih u JU NP „Sutjeska“, a drugo rješenje da se JU NP „Sutjeska“ uvrsti u sistem  trezorskog poslovanja;

– Nadležni organi da utvrde prethodno poslovanje  JU NP“ Sutjeska“.

U saopštenju se naglašava da ugostiteljski objekti u JU NP“Sutjeska“ ne rade, rezervacije se otkazuju, radnici su dovedeni na samu ivicu egzistencije.

„Ovim putem, prije protesta u Banjaluci, pozivamo sve nadležne institucije da nam se obrate kako bi zajedno trajno riješili problem finansiranja JU NP  “Sutjeska“, nastavili rad i otvorili predstojeću turističku sezonu na obostrano zadovoljstvo jer sve ovo nije nimalo dobra reklama za najljepši nacionalni park u BiH“, saopštio je Štrajkački odbor NP „Sutjeska“.

(BN) Foto: Ustupljena Fotografija

CATEGORIES
Share This