Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji – Dan kada je sve počelo

Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji – Dan kada je sve počelo

U Sarajevu je, 1. marta 1992. godine, ubijen stari svat Nikola Gardović, kojeg su na Baščaršiji ubili kriminalci predvođeni Ramizom Delalićem-Ćelom, zbog nošenja zastave Srpske pravoslavne crkve na vjenčanju njegovog sina.

Vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur je obavljeno u 14.30 časova 1. marta 1992. u hramu Preobraženja Gospodnjeg (crkva na Staroj stanici), na Pofalićima u opštini Novo Sarajevo.

Vjenčanje je obavio prota Voja Čarkić. Nakon vjenčanja, svatovi su se uputili u Dom svete Tekle, u dvorište Stare crkve na Baščaršiji, gdje ih je čekao zakazani svadbeni ručak.

Pošto je saobraćaj za putnička vozila u centru Sarajeva jednosmjeran i paralelan sa tramvajskim saobraćajem, svatovi su put od crkve na Pofalićima do Stare crkve prošli ulicama Vojvode Putnika i Obalom Vojvode Stepe, do Vijećnice, gdje se nalazio najbliži parking, na stotinjak metara od same Stare crkve.

Svatovsku kolonu u putničkim vozilima je sačinjavalo oko stotinjak svatova. Nakon što su parkirali putnička vozila kod Vijećnice, svatovi su pješice krenuli ka Staroj crkvi. Pored svatova se zaustavilo bijelo putničko vozilo marke „golf“ u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo.

Četiri kriminalca, predvođena Ramizom Delalićem, izašla su iz automobila „golf“ i nasrnula na mladoženjinog oca, starog svata Nikolu Gardovića, koji je u svatovskoj koloni obavljao dužnost barjaktara.

Ramiz Delalić je pokušao da starom svatu, odnosno barjaktaru Nikoli Gardoviću, oduzme svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni.

Nakon toga je Ramiz Delalić, zvani Ćelo, otvorio vatru iz pištolja, te smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mikovića (mladoženjinog zeta). Odmah nakon otvaranja vatre, zločinci su pobjegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili.

Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći.

(Katera)

CATEGORIES
Share This