„Cilj je bolja zaštita žrtava“ U Srpskoj uskoro novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici

„Cilj je bolja zaštita žrtava“ U Srpskoj uskoro novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici

Prema programu rada Narodne skupštine Republike Srpske, do kraja godine bi pred poslanicima trebalo da se nađe novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici

Cilj novog zakona je bolja zaštita žrtava, potvrdila je za Srpskainfo ministarska porodice omladine i sporta RS Selma Čabrić.

Između ostaih, na adresu ovog ministarstva je pristigla i Inicijativa za definisanje adekvatnog pravnog okvira za funkcionisanje SOS telefona za žene žrtve nasilja u porodici.

– Ova inicijativa će biti ozbiljno razmotrena na sastanku radne grupe za izradu novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. SOS linija je izuzetno značajna za žrtve nasilja, jer im omogućava da dobiju adekvatan savjet, pomoć i podršku, potpuno besplatno, a da pri tom ne moraju da se izlažu javno ni pred kim – kaže Selma Čabrić.

Ona podsjeća da je u Republici Srpskoj prvi SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici uspostavljen 1. maja 1997. godine, a da je od 2005. na inicijativu Gender centra Vlade RS cijela teritorija Republike Srpske pokrivena objedinjenom SOS telefonskom linijom 1264, koja funkcioniše 24 sata dnevno.

Kako tvrde u organizacijama specijalizovanim za podršku žrtvama nasilja u porodici, funkcionisanje ovog SOS telefona se oslanja uglavnom na volonterski rad stručnjakinja zaposlenih u tri Sigurne kuće u Srpskoj.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This