Rok Partenon: Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Rok Partenon: Politički angažman Džona Lenona (VIDEO)

Džon Lenon je u svojim pjesmama pjevao o političkim zatvorenicima u SAD, crnoj buntovnici Anđeli Dejvis, o borbi Iraca za nezavisnost i brutalnoj politici koju su sprovodili Englezi..

Bio je ponosan na svoje irsko porijeklo.

U pjesmi »Njujork Siti« Lenon se zalaže za slobodu korišćenja marihuane, jer i »Papa puši svaki dan«, a zna se da monopolski posao i dobit u trgovini narkoticima odavno ima CIA.

U pjesmi »Atika stejt« on pominje uticaj Rokfelera na određena politička ubistva, gdje u zatvoru završavaju samo oni koji su povukli obarač.

Lenon poziva na poštovanje ljudskih prava i na prava žena u pjesmi »Žena je crnac na ovom svijetu«.

Pjevao je o vođi “Bijelih pantera” Džonu Sinkleru, koji je uhapšen zbog posjedovanja džointa. Njegove pjesme »Revolucija«, »Dajte šansu miru«, »Rat je završen (ako vi to želite)« i danas se smatraju antiratnim himnama.

U filmu “O jagodama i krvi”, koji govori o gušenju novoljevičarskih studentskih demonstracija 1968. godine pjeva se “Give Peace a Chance”.

Lenon je zakupljivao prostore u tiražnim novinama i na bilbordima objavljujući svoje antiratne poruke.

Uticajni rok muzičari koji su pjevali na veličanstvenim skupovima šezdesetih i sedamdesetih, pripadnici Ebi Hofmanove “Vudstok nacije” koji su bili protiv rata, nasilja i pljačke siromašnih zemalja, naprasno su umirali u vrijeme svoje najveće slave. Hendriks, Džoplin, Morison ili Elvis Prisli.

Većina ih je bila pod prismotrom CIA ili FBI.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This