“Vjera se ovaploćuje kroz ljubav” Patrijarh Porfirije u Podgorici povodom 10 godina osveštanja Sabornog hrama

“Vjera se ovaploćuje kroz ljubav” Patrijarh Porfirije u Podgorici povodom 10 godina osveštanja Sabornog hrama

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je danas načalstvovao Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom 10 godina od njegovog osveštanja, u obraćanju vjernom narodu poručio je da je ovaj hram duša Podgorice i da se vjera ovaploćuje kroz ljubav.

Patrijarh Porfirije istakao je da je veliki blagoslov za sve sabrane što su u ovom divnom hramu posvećenom Spasitelju, Gospodu Isusu Hristu.

– Projavljujemo da smo narod pravoslavne vjere, pravoslavni hrišćani, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vjera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, međusobnih odnosa, izgrađivanja duhovne kulture, što je to prostor koji je oblikovao naš narod kroz vijekove i kroz istoriju vodio. Naša vjera jeste vjera u živoga Boga, jednoga u Trojici Boga, Oca Sina i Svetoga Duha – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naveo da Isus Hrist, Bogočovjek u svojoj punoći otkriva mjeru Božiju ljudima, istovremeno otkrivajući sobom i mjeru savršenstva ljudskog, mjeru savršenog čovjeka.

– Vjera na koju nas Gospod poziva jeste vjera koja će se ovaplotiti u ljubavi po pravilima da ne činimo drugima ono što ne želimo da čine oni nama, i da ne činimo samo onima koji nama čine jer, u čemu je tu veličina? U čemu je tu hvala? To čine i oni koji ne znaju Boga! Uzvraćaju mjeru za mjeru, ljubav za ljubav. Gospod nas poziva na vjeru koja se ovaploćuje kroz ljubav i koja nas poziva na to da volimo i neprijatelje svoje – poručio je patrijarh Porfirije.

– Trideset je godina od osveštanja kamena temeljca i 10 godina od osveštanja ovog svetoga hrama – rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je podsjetio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio glavni inicijator toga da Podgorica vrati svoje staro ime, da se više ne zove Titograd, ali, da bi se zaista vratila sebi, vidio je i da treba učiniti nešto značajno i došao na ideju da podiže u Podgorici Hram Vaskrsenja Hristovog.

– Imao je podršku cijele Crkve, posebno svetopočivšeg patrijarha srpskog, Vašeg prethodnika Pavla, koji je ovdje, zajedno sa vaseljenskim patrijarhom i sa našim Mitropolitom osveštao kamen temeljac. I hvala Bogu, trudom ogromnim, brigom i molitvom, ulaganjem svega što je imao, mitropolit je zajedno sa ocem Draganom Mitrovićem, sa ostalim mudrim graditeljima i umjetnicima, a posebno uz pomoć velikih dobrotvora, uspio u toj velikoj zamisli. I ovdje je okupio na osveštanju ovoga hrama trojicu patrijaraha, predstavnike svih pravoslavnih crkava. To je bio veliki događaj, kada je svima bilo jasno da se Podgorica vratila sebi i da se Crna Gora vraća sebi. Samo što to mnogi nisu dobro razumjeli, ali se nadam da danas svi razumiju – da se Crna Gora vraća samoj sebi, Svetom Jovanu Vladimiru, Svetom Stefanu Nemanji i Svetome Savi! – rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije potom je patrijarhu Porfiriju uručio skromni dar – patrijaraški žezal sa grbom Crnojevića, ktitora Cetinjskog manastira, stolice mitropolita crnogorsko-primorskih i patrijaraške insignije.

Mitropolit Joanikije je istakao i da je mitropolit Krfa, Paksona i Dijapontijskih ostrva Nektarija obradovao svojim dolaskom, bratskom ljubavlju koju je pokazao i time što je donio desnicu Svetoga Spiridona Trimiduntskog Čudotvorca punu iscjeljenja i Božjeg blagoslova za sve koji joj sa ljubavlju pristupaju.

Svetom sabranju prisustvovovalo je više hiljada vjernih, radosni što u ovom događaju učestvuje Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije koji će svojim molitvama i blagoslovima staviti trajni pečat na duhovne svečanosti organizovane povodom desetogodišnjeg jubileja Sabornog hrama.

Patrijarhu Porfiriju su sasluživali mitropoliti dabrobosanski Hrizostom, crnogorsko-primorski Joanikije i krfski Nektarije, episkopi žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, diseldorfski i njemački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, budimljansko-nikšićki Metodije i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije danas će osveštati kamen temeljac Crkve Svetog Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Patrijarh će u 19 časova posjetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, gdje je po predanju Svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

(Srna)

CATEGORIES
Share This