Spajić pritiska Milatovića, Joković Ibrahimovića

Spajić pritiska Milatovića, Joković Ibrahimovića

Dok mandatar traži većinu po svaku cijenu, lider Demoktrata Aleksa Bečić ne želi da ga biraju za predsjednika Skupštine glasovima poslanika sa liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista

Nakon što se juče sastao sa predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, mandatar za sastav 44. Vlade i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić razgovarao je neformalno sinoć i sa svojim partijskim zamjenikom i predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a sve u cilju što bržeg formiranja izvršne vlasti, potvrđeno je „Danu“ u PES-u. Iako su mnogi saglasni da je Crna Gora zemlja čuda, u najmanju ruku je čudan način razgovora i pregovora oko formiranja nove vlade.

Prema nekim medijima, Spajić pokušava da nagovori Milatovića da utiče na „neposlušne“ poslanice PES-a koje neće da glasaju za njegov predlog nove vlade. Istovremeno nakon jučerašnjeg razgovora sa Jokovićem ostalo je nejasno kome pripada Ministarstvo poljoprivrede, pa je mandatar, u svom stilu, to prepustio kolegama predsjednicima SNP-a i Bošnjačke stranke da se sami dogovore.

Tako Joković i Ervin Ibrahimović treba da dođu do toga kome će pripasti Ministarstvo poljoprivrede. Nije poznato kako će se dogovoriti, pritiskom, prijetnjama, cesijama, trgovinom… To, izgleda, mandatara više ne interesuje.

Saopštio im je da će postojati Ministarstvo poljoprivrede „pa neka se vide“… Pretpostavlja se da je sinoć sa Milatovićem Spajić razgovarao kako „deblokirati“ klub poslanika PES-a i kako doći do potrebne podrške 44. Vladi u parlamentu. Milatović je prije mjesec dao Spajiću mandat za sastav vlade, a Spajić nedavno saopštio da će je formirati bez koalicije Za budućnost Crne Gore. Milatović je nakon toga više puta poručio da vlada treba da bude što šira i da bi on, da je mandatar, pozvao u nju i koaliciju Za budućnost Crne Gore pa i URA, što je Spajić još u startu odbacio.

U prethodnom periodu u više navrata bilo je pokušaja organizovanja sastanaka dvojice partijskih kolega, koji su posljednju komunikaciju, prema riječima Milatovića, imali tokom formalnih konsultacija na Cetinju, krajem jula. Do zaključenja ovog izdanja „Dana“ nismo uspjeli da saznamo o čemu su predsjednik i budući premijer Crne Gore razgovarali, ali je sasvim izvjesno da, iako je razgovor završen na Spajićevo zadovoljstvo, tu nije kraj njegovim mukama. Novi-stari problem je skupštinska većina i ne samo zbog Vlade već i zbog izbora predsjednika parlamenta.

Televizija „Vijesti“ je objavila nezvaničnu informaciju da je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio svojim stranačkim kolegama da neće dozvoliti da presudan glas za izbor predsjednika Skupštine obezbijedi bilo ko sa liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista, jer je to lista i politika koja je poražena na izborima. Aludirajući na poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenku, Bečić je, prema informacijama TV „Vijesti“, rekao kako nije moguće da od bilo kojeg poslanika sa liste koju je predvodio DPS zavisi parlamentarna većina ili izvršna vlast.

Sve druge opcije za Demokrate su prihvatljive, u skladu sa programskim i kadrovskim principima, te unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima, koji moraju biti očuvani. Kažu da će formiranje buduće vlasti uveliko zavisiti od pregovaračke vještine, ali smatraju i da niko iz Demokrata ne može biti kriv zbog grešaka koje su pregovarači napravili i moguće izgubili šansu da budu dio vlasti.

(Dan)

CATEGORIES
Share This