Objavljen spisak: Ko iz BiH ima jahte u Crnoj Gori?

Objavljen spisak: Ko iz BiH ima jahte u Crnoj Gori?

Iz Bosne i Hercegovine u registru Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je 13 jahti. Od toga su dvije registrovane na kompanije – Institut za građevinarstvo IG doo Banja Luka i Infinle Consulting doo.

Ostalih 11 je u vlasništvu fizičkih lica – Gorana Stanivukovića, Radivoja Samardžića, Fahrudina Radončića, Duška Đukića, Mladena Dragičevića, Bojana Predojevića, Dragana Aćimovića, Emira Granova i Maje Radanović.

Od ukupnog broja registrovanih jahti u Crnoj Gori, najviše tih luksuznih plovila posjeduju Rusi, 118, a slijede državljani Srbije sa 117, pokazuju posljednji podaci Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu za Forbes Crna Gora su rekli da nisu u saznanju da se u Crnoj Gori među vlasnicima jahti nalaze ruski državljani koji su pod sankcijama.

Crna Gora se, nakon napada Rusije na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije i jednog broja njenih građana.

U registar jahti do avgusta ove godine upisano ih je ukupno 419, a od toga crnogorskim državljanima pripada 48.

Među vlasnicima jahti iz Crne Gore su Dejan Ban, Miodrag Petrušić, Ilija Prijić, Nenad Ivanović, Vesko Lalević, Dejan Vidić, Reku Škrijelj, zatim kompanije Euro Tehnika MN, Voli Motors, Rudo Montenegro, Stadion, Ljetopis Automotive, Tehnoplus, Kalamper, Zetagradnja, Gugi commerce. Registar ne sadrži lične podatke vlasnika jahti.

Kad je riječ o državljanima Srbije, među vlasnicima jahti registrovanih u Crnoj Gori su Rodoljub Drašković, Milica Jovanović Mitrović, Goran Đaković, Milan Janjić, Vladimir Popović, Nebojša Šaponjić, Snežana Spasojević, Milan Colić…Jedan broj jahti registrovan je na srpske kompanije Maxim Media, BLL Aqua doo Beograd, Smart Media, Eurolux CO, Granit Invest, Virom Group.

Među ruskim vlasnicima jahti nema preduzeća, odnosno sve su registrovane na fizička lica – Igora Finka, Aleksandera Samkova, Aleksandera Bondarenka, Igora Ivanova, Aleksandera Šmakova, Leonida Cvetkova, Svetlane Dobrovskaje.

Iz Bjelorusije je u Crnoj Gori registrovani pet jahti, a iz Ukrajine 16.

Vlasnici iz Bjelorusije su Aleksandr Podsekin, Anatoli Babičau, Vadim Sajapim..,a iz Ukrajine Olena Davidova, Leonid Džjubenko, Oleg Litvin, Jurij Šeremet, Volodimir Obodov, Igor Kozubenko…

Iz Hrvatske su registrovane tri jahte i to Milana Stanišića, Ljubomira Plamenca i Aleksandra Milakovića.

Prema Zakonu o jahtama, jahta je plovni objekat na motorni pogon ili jedra, koji može imati više od jednog trupa, namijenjen i opremljen za duži boravak na moru, za razonodu, sport i rekreaciju, čija dužina je veća od sedam metara i koji se koristi za lične potrebe ili privrednu djelatnost.

U izvještaju o radu Uprave pomorske sigurnosti za 2022. godinu navedeno je da je ukupna naknada za upis jahti u registar iznosila 38.823 eura. Za produženje sertifikata naknada je iznosila 15.088 eura, brisanje jahti iz registra 900 eura, a za tehnički pregled 16.387 eura.

(Forbes) Foto: Vijesti.me/Siniša Luković

CATEGORIES
Share This