Milatović: Istorijske promjene i nova politička realnost

Milatović: Istorijske promjene i nova politička realnost

Pojačanom vanjskopolitičkom aktivnošću, svoj fokus sam stavio upravo na revitalizaciju EU agende, zagovarajući dinamičniji pristup koji bi rezultirao članstvom Crne Gore u EU do 2028. godine, rekao je predsjednik

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da su godinu za nama obilježili brojni izazovi sa kojima se suočavala naša zemlja, ali i brojna ispravljanja nepravdi i poboljšanje međunarodnog ugleda naše države.

On je u izjavi za „Dan“ istakao da je godina za nama donijela i jačanje ugleda Crne Gore, sa naročitim fokusom na EU agendu, jačanje kredibilnosti NATO članstva i unapređenje dobrosusjedskih odnosa

– Tranzicija vlasti u Podgorici i istorijski predsjednički i potom parlamentarni izbori uslovili su novu političku i društvenu realnost, koja je uspostavljena nakon izbora novog predsjednika Crne Gore, tranzicije vlasti u Podgorici, konstituisanja 28. saziva Skupštine Crne Gore i formiranja 44. Vlade – kazao je za „Dan“ predsjednik Crne Gore.

On podsjeća da je u novembru minule godine kompletiran Ustavni sud, a u decembru imenovana nova guvernerka Centralne banke i nakon više godina popunjen Sudski savjet.

– Time je, u znatnoj mjeri, stabilizovan institucionalni sistem, a treba očekivati da se uskoro i izborom predsjednika Vrhovnog suda i vrhovnog državnog tužioca kompletira set uslova neophodnih za temeljnu reformu pravosuđa. Godinu za nama obilježilo je i ispravljanje nepravdi iz prošlosti, odavanjem pijeteta prema žrtvama zločina u Pivskim dolima u Drugom svjetskom ratu, kao i prema žrtvama bombardovanja Murina iz 1999. godine, ali i podsjećanje na zločine koji nikada nisu do kraja istraženi, poput deportacije Bošnjaka u ratnim godinama poslednje decenije prošlog vijeka – naglašava Milatović.

On ističe da je godina za nama donijela i dodatni rast plata i penzija, nakon rasta iz 2022, koji je došao kao rezultat programa „Evropa sad 1“, kada je, nakon više godina, u Crnoj Gori došlo do značajnijeg rasta životnog standarda.

– Godina za nama donijela je i poboljšanje međunarodnog ugleda Crne Gore, sa naročitim fokusom na EU agendu, jačanje kredibilnosti NATO članstva i unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Pojačanom vanjskopolitičkom aktivnošću, svoj fokus sam stavio upravo na revitalizaciju EU agende, zagovarajući dinamičniji pristup koji bi rezultirao članstvom Crne Gore u EU do 2028. godine. Sa uspjehom smo učestvovali na najvažnijim događajima multilateralnog karaktera i realizovali važne bilateralne posjete – rekao je Milatović.

On je dodao da susreti sa visokim zvaničnicima drugih zemalja predstavljaju dodatni stimulans vanjskopolitičkom pozicioniranju Crne Gore kao države koja međudržavne odnose gradi na principu uzajamnog prijateljstva i saradnje.

– U 2024. godinu ulazimo sa puno više optimizma i sa sviješću da će ono što smo u 2023. uspostavili kao institucionalni temelj svoju pravu vrijednost dobiti sa novim rezultatima i uspjesima, prvenstveno u oblastima vladavine prava, ekonomskog razvoja i ubrzanja EU članstva naše zemlje – zaključuje predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Dan

CATEGORIES
Share This