Kotoranin optužen da je dio kriminalne grupe: Švercovali 6,5 tona kokaina iz Južne Amerike

Kotoranin optužen da je dio kriminalne grupe: Švercovali 6,5 tona kokaina iz Južne Amerike

Nakon sedam meseci otkad je raspisana potraga za njim, Kotoranin Ilija Andrić saslušan je krajem aprila zbog optužbi za učestvovanje u prekookeanskom švercu oko 6,5 tona kokaina.

Nakon saslušanja, veće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović, pustilo ga je da se brani sa slobode, odbacujući tako predlog SDT-a da se optuženom odredi pritvor. Umjesto pritvora, sud je odlučio da Andriću izrekne mjeru obaveznog javljanja u CB Herceg Novi, budući da mu je prebivalište prijavljeno u tom gradu. Takođe, od njega je oduzet i pasoš. Andrić je upozoren i da će mu, ukoliko se ne bude javljao policiji svakog 15. u mesecu, biti određen pritvor.

Andrićev branilac, advokat Srđan Lješković, u izjavi za “Dan” potvrdio je da je njegov branjenik dao izjavu nakon čega je sudsko vijeće ocenilo da nema osnova da mu se odredi pritvor.

– Čim smo saznali da se traga za mojim klijentom, obavestili smo SDT o datumu njegovog iskrcavanja s broda. Odmah po iskrcavanju, javio se Specijalnom policijskom odeljenju koje ga je sprovelo na saslušanje. Utvrđeno je da nije bio u bjekstvu već da je bio na brodu, te da nema osnova za određivanje pritvora – kazao je Lješković.

Naglasio je i da je Kotoranin negirao krivicu tvrdeći da ne poznaje nikoga od optuženih. Prema navodima optužnice, Andrić je prihvatio da kao član kriminalne grupe na području Evrope plovi brodom kao član posade i da s ostalim pripadnicima kriminalne organizacije prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz luka stvara “pozitivnu istoriju broda”.

Italijan organizator grupe

Akcija u kojoj se Andrić našao na spisku optuženih izvedena je u septembru prošle godine pod kodnim nazivom “Filadelfija 1”. Optužena je navodna kriminalna grupa od 27 članova zbog šverca droge iz Južne Amerike u Evropu. Organizator grupe, prema sumnjama SDT-a, je državljanin Italije Lućijano Kamporesi (48). Kao pripadnici kriminalne grupe označeni su Podgoričani Filip Radulović (36), Slavko Milić (43), Marija Radulović (35), Kotorani Dean Golubović (63), Nebojša Pejović (56), Boško Vujović (51), Jovan Ercegović (28), Danilovgrađanin Nikola Grgurović (48) i Radislav Vojičić (40) iz Nikšića. Na optužnici su i okrivljeni Italijan Stefan Angoti (46), srpski državljani Stefan Martinović (46), Aleksandar Dimitrijević (47) čije je prethodno ime Saša Jeremić, Ilija Andrić (32) iz Herceg Novog, Podgoričanin Jovan Vlahović (27) i Baranin Muzafer Lukač (59) za kojima je Viši sud u Podgorici krajem jula prošle godine naložio raspisivanje potjernica.

Pored njih, na optužnici su i Željko Dragišić (49), Andrija Mugoša (33), Dragoljub Živković (70), Mihailo Đorđević (61), Vasko Radonjić (53), Tripo Biskupović (40), Nikola Markić (32), Vidoje Latković (45), Nikola Martinović (44), Zoran Gojković (44) i Dragan Mašanović (48) koji se nalaze na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu “Aressa” kojim su, kako se navodi, pokušali da prokrijumčare 5,1 tonu kokaina u Evropu.

Pomorske rute

Okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije učestvovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

– Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zaplenom 592,9 kilograma kokaina na brodu “Yemeya”, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu “Nadudama”, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina na brodu “Aressa”, tokom februara 2020. godine, na Arubi – naveli su ranije iz Specijalnog tužilaštva, prenosi Blic.

Kriminalna organizacija djelovala tri godine

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporesi delovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji, te na teritoriji Karipskih ostrva, Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i u teritorijalnim vodama Obale Slonovače. Kamporesi se tereti da je kao organizator sačinio kriminalni plan krijumčarenja većih količina kokaina u više navrata pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This