Trgovci imaju nerealne zhtjeve: Traže da se čuva i kutija proizvoda

Trgovci imaju nerealne zhtjeve: Traže da se čuva i kutija proizvoda

Zakon o zaštiti potrošača propisuje koje dokumente je potrebno čuvati za slučaj reklamacije proizvoda, a to svakako nije kutija u koju je bila zapakovana kupljena roba.

Poručili su ovo iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“, otklanjajući tako dilemu koja se javila kod pojedinih građana nakon kupovine.

– Nedavno sam kupila televizor i trgovac mi je rekao da, pored fiskalnog računa, moram sačuvati i kutiju u slučaju reklamacije. To mi nikad prije nisu tražili u prodavnici. Nije mi logično da čuvam ovoliku kutiju u kući dvije godine, ali nije mi ni svejedno; šta ću ako se televizor pokvari, pa mi ne budu htjeli uvažiti prigovor – ispričala nam je jedna žena svoj slučaj.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja „DON“ podsjeća zato još jednom potrošače da nigdje nije propisano da trebaju čuvati kutiju proizvoda. Ona upozorava da se trgovci dovijaju na razne načine kako bi spriječili potrošače da ostvare svoja prava.

– Šta je razlog njihovih zahtjeva? I oni su izgleda svjesni da ti proizvodi nisu kvalitetni koliko se očekuje. Hoće li od nas tražiti da pored kutije čuvamo i stiropor? S druge strane, mnogi proizvodi ne dođu upakovani u kutije: frižider, sušilica… Šta ćemo s njima? Znači, za neke proizvode traže kutiju, za neke ne. Vidite koliko je to nerealno – precizira Marićeva.

Kupcima u Srpskoj od prije godinu i po dana priznaju se i veća prava, na osnovu usvojenih izmjena i dopuna Zakona o potrošačima. Tako je sada moguće reklamirati proizvod, čak i ako nemate fiskalni račun.

– Mnogo je dokumenata kojima se može dokazati da je obavljena kupovina. Pored fiskalnog računa, tu je i slip – u slučaju plaćanja bankovnom karticom, ovjerena garancija, otpremnica, izvod sa tekućeg računa, potvrda o prijemu robe ili priznanica – podsjeća Marićeva.

OBMANA

Komentarišući nerealne situacije, Murisa Marić je podsjetila i na slučaj iz Banjaluke, kada je trebalo dokazati da li je proizvod bio ispravan prije nego što je došao do potrošača.

– Vještak elektro-struke nije vještačio sam uređaj, već otvaranje kutije i zasijecanje stiropora. Toliko o tome čime se sve služe da bi obmanuli potrošače i da im ne bi uopšte dozvolili ostvarivanje prava na reklamaciju. Sticajem okolnosti proizvod je bio kupljen u subotu, a već u ponedjeljak je reklamiran, pa je bio vraćen u kutiji – priča ona.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This