Kalezić: Premijer Spajić na vrh liste prioriteta Vlade hitno da stavi ljudska prava LGBTIQ osoba

Kalezić: Premijer Spajić na vrh liste prioriteta Vlade hitno da stavi ljudska prava LGBTIQ osoba

Usvajanje Zakona o rodnom identitetu po osnovu samoodređenja, takođe, kasni. Zakon je već trebalo da bude usvojen, a nije ni spreman. Značajno se zaostaje u primjeni Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba. Dobar dio nije implementiran, ukazao je Kalezić

Premijer Milojko Spajić na vrh liste prioriteta Vlade hitno treba da stavi ljudska prava LGBTIQ osoba, jer Crna Gora već tri godine nazaduje u njihovom poštovanju i zaštiti, što postaje alarmantno, poručio je izvršni direktor Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) Danijel Kalezić.

U itervjuu za PR Centar, rekao je da je Crna Gora prošle godine nazadovala i na Duginoj mapi.

– Izvjesno je da će se nazadovanje dogoditi i sljedeće godine. Vrijeme je da se u konkretnu listu priorietata rada ove Vlade stavi oblast ljudskih prava LGBT osoba, jasan je Kalezić.

Smatra da u Crnoj Gori posljednjih godina postoji institucionalna homofobija.

– Ministarstvo zdravlja je prošle godine, usvajanjem protokola za implemetaciju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, direktno diskriminisalo LGBT osobe. Sa druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodne Vlade kao i dvije Vlade prije toga je direktno diskriminisalo djecu istopolnog para kojima, iako imaju parvo, nije dozvolilo da dobiju crnogorsko državljanstvo. U odnosu na to mi već imamo dva sudska spora, koja smo pokrenuli protiv države, rekao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora skoro da nije uradila ništa kako bi došlo do usklađivanja povezanih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

– Usvajanje Zakona o rodnom identitetu po osnovu samoodređenja, takođe, kasni. Zakon je već trebalo da bude usvojen, a nije ni spreman. Značajno se zaostaje u primjeni Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba. Dobar dio nije implementiran. Kasni se i sa pripremom i usvajanjem nove Strategije, i u 2024. godinu ulazimo bez zvanične državne politike za zaštitu prava LGBTIQ osoba koju smo imali unazad punu deceniju, ukazao je Kalezić.

To je samo dio problema, jer mnogi slučajevi nasilja i govora mržnje prema LGBT osobama nisu procesuirani.

– Imamo veoma lošu pravosudnu praksu u odnosu na ovaj problem, i zakonodavstvo koje ne dozvoljava institucijama sistema da na adekvatan način stanu na put govoru mržnje po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta. Sve u svemu imamo situaciju, koja već postaje alarmantna. To je prepoznato i u međunarodnim izvještajima, kazao je Kalezić.

Prije svega očekuje da Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba bude kreirana kao kvalitetan, realno ostvariv dokument, koji će se voditi stvarnim potrebama zajednice, a ne političkim, ili bilo kojim drugim interesima.

– Sa druge strane, hitno je potrebno procesuiiranje svih slučajeva nasilja nad LGBT osobama, koji su pred nadležnim institucijama, usklađivanje povezanih zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola i usvajanje Zakona o rodnom identitetu po osnovu samoodređenja. Takođe, neophodno je ispraviti sve greške koje su prethodne Vlade napravile, istakao je Kalezić.

Slika je slična i u drugim zemljama Zapadnog Balkana i eveidentno je nazadovanje u poštovanju ljudskih prava LGBT osoba.

– U cijelom regionu postoji nazadovanje, s obzirom na to da je sve veći upliv u organe vlasti onih struktura koje su protivnici demokratije, demokratizacije društva i ukupno ljudskih prava. Samim tim, nema napretka u ljudskim pravima, a naročito je nazadovanje vidljivo kada je riječ o ljudskim pravima LGBT osoba i žena, rekao je Kalezić.

Dan

CATEGORIES
Share This