Zašto su se ministri bezbjednosti našli na optuženičkim klupama

Zašto su se ministri bezbjednosti našli na optuženičkim klupama

Od šest bivših ministara bezbjednosti BiH, čak četvorica su bila suočena sa optužnicom Tužilaštva BiH, a slučaj Selme Cikotića još je na snazi, jer se trenutno vodi glavni pretres.

Ovo nije dobra poruka građanima, saglasni su sagovornici „Nezavisnih novina“, a dio njih, osim podsjećanja da je većina ovih optužnica oborena, dodaje da tužilaštvo želi da pokaže da se obračunava sa „krupnim ribama“, ali da u stvari prikrivaju još veći kriminal.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da, kada su u pitanju optužnice za kriminal, „Tužilaštvo nema problem s tim ko je ko i koju funkciju obavlja“.

„Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbjednosti – jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage“, kazao je Kajganić.

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmi Cikotiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja, na način da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM.

Cikotića terete da je od 2009. do 2011. godine nezakonito pogodovao firmi „Skaut“ na štetu Ministarstva odbrane, kojim je tada rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Na optuženičkoj klupi, prije njega, bili su i Dragan Mektić, Fahrudin Radončić i Sadik Ahmetović.

Mektić je takođe bio optužen za zloupotrebu službenog položaja. Njega su, sa još tri osobe, teretili da je na dužnosti ministra bezbjednosti na projektu nabavke vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika stekao protivpravnu imovinsku korist od preko 200.000 KM. Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Mektića i ekipu jer nije dokazano da su počinili navedeno krivično djelo.

Optužbi je ranije oslobođen i Fahrudin Radončić, koji je sa još tri osobe bio osumnjičen da je ometao rad pravosuđa i uticao na svjedoke u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Takve sreće nije bio Sadik Ahmetović, koji je na poziciji ministra bezbjednosti BiH bio od 2009. do 2012. godine. Ahmetović je osuđen na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, jer je, kako je pisalo u presudi, svjesno iskorištavao svoja ovlaštenja kako bi pribavio imovinsku korist svom vozaču Adnanu Bektiću sklapajući s njim ugovore o djelu 2012. godine, a za poslove za koje je znao da ih ne obavlja. Zbog toga, Apelaciono vijeće naložilo je da se od Bektića oduzme nezakonito pribavljenih 4.014 KM.

„Svi ovi slučajevi nisu nimalo dobra poruka za građane“, kaže Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Ona dodaje da se za bivšeg ministra Cikotića odavno znalo da postoje određene stvari koje mu se stavljaju na teret.

„To nikada nije raščišćeno. Ja sam se kao predsjedavajuća Komisije dugo bavila određenim djelima koja se njemu direktno pripisuju. Evo, i sada se o tome govori. Takav slučaj nije se na vrijeme zatvorio, vjerovatno zbog jakih političkih veza koje je imao gospodin Cikotić“, naglašava Majkićeva.

Ipak, prema njenim riječima, organizacija rada Ministarstva bezbjednosti BiH je isključivo koordinišuća.

„Mislim da Ministarstvu ne treba davati preveliki značaj u smislu da oni mogu ko zna šta. Mi ipak očekujemo da su MUP-ovi ti koji treba da služe građanima, te da skrenu pažnju na nezakonitosti“, naglasila je Majkićeva za „Nezavisne novine“.

Vukota Govedarica, predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, poručuje da je Kajganić samo želio da se pohvali kako Tužilaštvo BiH nešto radi.

„Dobar dio tih navodnih optužnica za zloupotrebe je propao, a samo je jedna dobila epilog, a nisam siguran da je nanijela štetu višu od 5.000 KM. Podsjetiću vas da je Mektić bio gonjen za projekat EU, koji je ispotpisivan ranije, a Mektić ga je samo realizovao. Ali je on gonjen, jer je on ukazivao na propuste Gordane Tadić“, kaže Govedarica za „Nezavisne novine“ te dodaje:

„Ovdje se želi da se prikrije Bobar banka, koja ima vrijednost štete od 122,5 miliona KM i mnoge druge afere, a koje imaju političku zaštitu. I sada pričati o ministrima bezbjednosti je prikrivanje glavnog kriminala“, zaključio je Govedarica.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This