Tadićeva kažnjena zbog komentara na Facebooku

Tadićeva kažnjena zbog komentara na Facebooku

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), proglasila je odgovornom tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži „Facebook“ i izrekla joj disciplinsku mjeru „Smanjenje plaće za 30% (trideset od sto) na period od 12 (dvanaest) mjeseci“.

„Naime, tužena je javnom objavom na društvenoj mreži „Facebook“, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Savjeta te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Savjeta da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene“, kaže se u saopštenju VSTS.

Kako kažu, navedena objava tužene je od strane medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Savjeta i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije.

„U vezi sa navedenim tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTS-u BiH „ponašanje u sudu ili tužilaštvu i van suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“ pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30% na period od 12 mjeseci“, dodaje se.

Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTS-a BiH.

(BN)

CATEGORIES
Share This