Radnici „Elektroprenosa BiH“ penju se po dalekovodima bez osiguranja

Radnici „Elektroprenosa BiH“ penju se po dalekovodima bez osiguranja

– Radnici Elektroprenosa BiH penju se po dalekovodima i obavljaju opasne poslove na visokonaponskoj mreži, a već dvije godine nemaju osiguranje za slučaj smrti ili trajne invalidnosti usljed nesretnog slučaja, otkriva CAPITAL.

Nakon što je prije nepune dvije godine istekao ugovor sa osiguravajućim društvom „Kroacija osiguranje“, tvrdi naš izvor iz ove kompanije, uprava ove kompanije nije uopšte raspisivala javni poziv za izbor najpovoljnijeg osiguravajućeg društva za kolektivno osiguranje radnika.

„Uprava na čelu sa Matom Žarićem zauzela je neformalni stav da se kompaniji više isplati da pojedinačno isplaćuje odštete radnicima koji dožive nezgodu ili njihovim porodicama, nego da plaćaju osiguranje. To je šokantno, jer je kolektivno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja zakonska obaveza“, kaže naš izvor.

On dodaje da uprava svjesno krši zakon, jer je plaćanje odšteta po tužbama radnika nešto sasvim drugo u odnosu na obavezno osiguranje.

„Znači, ako neki radnik pogine od udara struje, njegova porodica treba da tuži ‘Elektroprenos BiH’ i da čeka da sudovi donesu presude u njihovu korist da naplate ono što bi im kompanija bila dužna isplatiti da je po zakonu osigurala radnike. To je nečuveno“, kaže naš sagovornik.

Predsjednik Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu RS Nikola Šobat kaže da je kolektivno osiguranje zaposlenih radnika zakonska obaveza i da mu nije jasno da u nekom javnom preduzeću to ne znaju.

„Kolektivno osiguranje od posljedica nesrećnog slučaja je obavezno osiguranje za zaposlene. Obavezne su polise osiguranja za slučaj smrti usljed nezgode i osiguranja za slučaj trajne invalidnosti. Polise mogu da obuhvataju, ali nije obavezno, osiguranje za slučaj prirodne smrti, troškove liječenja i bolničke dnevnice“, objašnjava Šobat.

Iz ‘Elektroprenosa’ BiH nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa neplaćanjem obaveznog zakonskog osiguranja za zaposlene.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This