Bh. papire najviše tražili građani Srbije

Bh. papire najviše tražili građani Srbije

Pored navedenog, 12 lica je steklo državljanstvo BiH po posebnoj proceduri za lica od naročite koristi za BiH, gdje je odluke donio Savjet ministara BiH.

Prema njihovim podacima, od 549, najviše je državljanstvo BiH dobilo osoba koje su prethodno imale državljanstvo Srbije, i to njih 463.

– Nakon Srbije, najviše osoba koje su dobile državljanstvo BiH su one koje su prethodno imale državljanstvo Hrvatske, njih 43, pa Crne Gore 14, Turske devet, Egipta sedam, Rusije tri, Pakistana i Austrije dva, te Jordana, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Somalije, Švedske i Uzbekistana jedan – rekli su nam u ovom ministarstvu.

Kako su naveli, od 1. januara do 31. decembra 2022. godine broj osoba koje su izvršile naknadni upis je 2.017.

– Od ovog broja, najveći broj osoba je rođen u Srbiji, 556, pa zatim Hrvatskoj 475, BiH 381, Sloveniji 329, Njemačkoj 67, Austriji 36, Švajcarskoj 35, Švedskoj 22, Crnoj Gori 20, Italiji 15, Australiji, Sjevernoj Makedoniji i SAD 13, Holandiji 11, Francuskoj osam, Turskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi pet, Rusiji tri, Belgiji i Danskoj dva i Norveškoj jedna osoba – istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, u Zakonu o državljanstvu BiH, u članu koji se odnosi na sticanje državljanstva BiH naturalizacijom, piše da stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako je napunio 18 godina starosti i ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Takođe, mora dovoljno poznavati pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca sa teritorije BiH, da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predumišljajem na duže od tri godine osam godina od podnošenja zahtjeva.

– Potrebno je da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH, osim ako bilateralni sporazum predviđa drugačije. Ne smije predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH, državljanin mora imati obezbijeđen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdržavanje. Mora izmiriti sve poreske ili druge finansijske obaveze, te potpisati izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak BiH i da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva BiH – piše, između ostalog, u Zakonu o državljanstvu BiH.

Srbija  463

Hrvatska        43

Crna Gora       14

Turska             9

Egipat             7

Rusija             3

Pakistan         2

Austrija          2

Jordan           1

Njemačka       1

Sjeverna Makedonija   1

Somalija    1

Švedska          1

Uzbekistan    1

Nezavisne

CATEGORIES
Share This