Procvjetala „došljakinja“ iz dalekog Meksika

Procvjetala „došljakinja“ iz dalekog Meksika

U bašti trebinjskog hotela „Leotar“ procvjetala je agava, koja je sama po sebi rijetka sadnica u Republici Srpskoj, osim u području sa blagom trebinjskom klimom, ali se kod ove biljke desio jedan rijedak fenomen – agava, koja cvjeta samo jednom u svom životnom vijeku, procvjetala je.

Stručnjaci za hortikulturu u Komunalnom preduzeću Trebinje su nam objasnili da, iako cvjetanje nije neobična pojava kod biljaka, kod ove „došljakinje“ iz dalekog Meksika, danas odomaćene i rasprostranjene širom Sredozemlja, to je rijetkost i zbiva se samo jednom u njenom životu, a na cvijet agave nekada treba čekati i po nekoliko decenija.

„Nakon tog prvog i posljednjeg cvjetanja – agava će uvenuti i, rekli bismo, umrijeti sa stilom, uzdižući svoje cvjetno stablo i po nekoliko metara u visinu, a oko sebe prosuti pregršt sjemena“, kažu u Komunalnom.

Osim agave, u Komunalnom preduzeću ističu da u gradu postoji mnogo vrsta rijetkog drveća i to u Gradskom parku i na Trgu Travunije, gdje se, pored dva stara bagrema i jednog stabla pitospore, čija je domovina Daleki istok, u bašti jednog ugostiteljskog objekta nalazi i stablo stare murve, odnosno duda, koje je staro koliko i poznati trebinjski stoljetni platani.

Takođe porijeklom sa istoka, murva u ove krajeve dolazi sa austrijskom upravom, tako da, naročito u predgrađima Trebinja, pored svake starije privatne kuće postoji i stablo murve, gdje se i danas u njenoj hladovini traži odmor i beru njeni slatki i veoma ukusni, a pri tome jako zdravi plodovi.

I danas u gradu Trebinju ima rijetko vremešnih primjeraka, ali je ova murva u Starom gradu, kako kažu u Komunalnom, zasigurno najstarija, a među starijim i rijetkim stablima je i rijetki primjerak žute košćele, koja takođe spade u autohtone vrste.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This