Postcrossing: Slanje razglednica opet je u modi

Postcrossing: Slanje razglednica opet je u modi

 

Ručno pisanje pisama, lijepljenje poštanskih markica, slanje i željno iščekivanje poštara koji bi donosio odgovor danas gotovo da i ne postoje.

Ovakvo stanje dovelo je do toga da neke države, poput Islanda, prestanu sa izdavanjem poštanskih markica.

Zamiranje jednog od nekad najrasprostranjenih hobija – sakupljanja poštanskih markica, dovelo je do toga da je potreba za izdavanjem novih serija prigodnih markica postalo sve manje isplativo i potrebno.

Sa druge strane, u vremenu Facebooka i Instagrama, malo da ko više šalje razglednice sa putovanja ili iz svog mjesta.

Grupa entuzijazista iz Portugala je započela Postcrossing.com projekat prije deset godina kako bi pokušali da sačuvaju od izumiranja običaj slanja razglednica koji je bio standard više od vijeka. Radi se o vebsajtu koji pošiljaocu daje adrese primalaca iz drugih država širom svijeta.

Pošiljalac onda šalje razglednice na koje obavezno napiše i unikatni kod koji je generisan pri prikazivanju adrese primaoca.

Primalac pri prijemu razglednice navedeni kod unosi u sistem i time potvrđuje prijem. Sistem funkcioniše tako da korisnik prima onoliki broj razglednica koliki je i poslao. Vebsajt je potpuno besplatan i jednostavno organizovan.

Godišnje se pošalje i primi nekoliko miliona razglednica, a u svakom trenutku putuje oko 350 hiljada njih. Sa druge strane, ovo je jedan od a lijepih načina za upoznavanje različitih ljudi i kultura širom svijeta, ali i za promociju sopstvene države.

U Crnoj Gori registrovano je oko osamdeset Postcrossera koji su ukupno poslali oko 4.000 razglednica širom svijeta. Dio sajta o Crnoj Gori donosi podatke o statistici vezanoj za Postcrossing, ali i link ka Wikipedia stranicu o Crnoj Gori, što svakako pomaže da se stranci upoznaju sa našom zemljom o kojoj možda u prošlosti nisu imali prilike da čuju.

Postcrossing je lijep način na koji pojedinac može da pobjegne od svakodnevice modernog vremena i na trenutak se vrati u prošlost, a tipkanje mejlova i poruka zamijeni ručnim pisanjem razglednica i lijepljenjem poštanskih maraka. Na ovaj način daje se doprinos očuvanju poštanske tradicije koja vodi neravnopravnu borbu sa modernim tehnologijama.

portalanalitika.com

CATEGORIES
Share This