Rat u Ukrajini, 572. dan – Zelenski prijeti NATO; VSU zauzela Kleščejevku; Uništeno ukrajinsko skladište municije sa osiromašenim uranijumom

Rat u Ukrajini, 572. dan – Zelenski prijeti NATO; VSU zauzela Kleščejevku; Uništeno ukrajinsko skladište municije sa osiromašenim uranijumom

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Nastavljaju se vazdušni napadi na obje strane. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele selo Kleščejevka na južnom obodu Bahmuta na istoku Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage sinoć oborile dva ukrajinska drona nad Krimom, a da je treća bespilotna letjelica oborena nad Belgorodskom oblašću.

 • Zelenski prijeti NATO zemljama: Rusija će vas napasti poslije Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će, ukoliko Rusija pobedi u sukobu sa Ukrajinom, ona nastaviti vojne operacije u baltičkim državama i Poljskoj.

-Sjedinjene Američke Države pružaju finansijsku podršku Ukrajini i ja sam im zahvalan na tome. Ali mislim da oni ne podržavaju samo Ukrajinu. Ukoliko Ukrajina padne, Putin će, naravno, krenuti dalje. Šta će raditi Sjedinjene Američke Država kada Putin stigne do baltičkih zemalja? Kada dođe do poljske granice?… Treći svjetski rat?“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Si-Bi-Es“.

 • Trojka oštro protiv ukrajinskog žita

Mađarska, Poljska i Slovačka, kao odgovor na preijktnje Kijeva da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, obustavljaju učešće u radu koordinacione platforme sa Evropskom komisijom o problemima sa žitom, saopštila je poljska agencija PAP.

-Poljska, Mađarska i Slovačka se povlače iz rada platforme zbog proceduralnog opreza i činjenice da bi Ukrajina mogla da iskoristi informacije sa platforme protiv ove tri zemlje u postupcima u STO, rekao je izvor iz EU za agenciju.

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

Istovremeno će Rumunija produžiti na 30 dana zabranu na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je premijer zemlje Marčel Čolaku.

 • Pogodak bombe FAB 500UPMK 

Ruski bombarder SU-34 nanio je razoran udar po oružanim snagama Ukrajine u Krasnom Limanu.

U svrhu korišćena je kontrolisana bomba UPMK-500. Kao rezultat poraza, neprijatelj je ostao bez municije.4

 • Eksplozije u centru Donjecka

Eksplozije su odjeknule u blizini upravne zgrade administracije lidera DNR u centru Donjecka. Za sada nema informacija o povređenima.

 • Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na skladišta Oružanih snaga Ukrajine u kojem su se nalazile krstareće rakete Storm Šedov i municiju sa osiromašenim uranijumom;

◾Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici protivnika su iznosili više od 50 vojnika;
◾Više od 180 vojnika i 11 komada vojne tehnike izgubile su ukrajinske Oružane snage u južnodonjeckom pravcu;
◾Ruske Oružane snage u donjeckom pravcu odbile su šest napada Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kleščejevke, Veselog, Majorskog, Marinke, Vodjanog, protivnik je izgubio oko 255 vojnika;
◾Ruske trupe su pogodile četiri komandna punkta 67. i 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 100. i 112. brigade teritorijalne odbrane u DNR;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 38. brigade Ratne marinace Oružanih snaga Ukrajine u DNR;
◾Oružane snage Rusije su tokom jednog dana gađale položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novoselovske, Artjomovka u LNR, Sinkovke i Berestovog u Harkovskoj oblasti.

Grupa trupa „Dnjepar“, Hersonski pravac. Visokoprecizni zračni napad na takozvanu militantnu bazu. Legije stranaca ukrajinskih odbrambenih snaga, otkriven u selu Lvovo (Berislavski okrug u oblasti Herson). Gledamo izvještaje o smrti vojnih turista dok su se penjali na Babiya Guru iu saobraćajnim nesrećama.

 • Otpušteno šest ukrajinskih zamjenika u ministarstvu odbrane

U Ukrajini je otpušteno šest zamjenika ministara odbrane i državni sekretar ministarstva, rekao je Taras Meljničuk, portparol Vlade u Vrhovnoj radi.

Prema njegovim riječima, otpušteni su sa svojih funkcija zamjenici ministara Vladimir Gavrilov, Vitalij Dejnega, Ana Maljar, Rostislav Teodozijevič, Denis Šarapov i Andrej Ševčenko. Svoju funkciju je napustio i državni sekretar Ministarstva odbrane Konstantin Vaščenko.

Nešto ranije, imenovan je bio novi ministar odbrane Rustam Umarov.

 • Mask: Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat

Američki biznismen Ilon Mask oštro je kritikovao rezultate ukrajinske ofanzive. Po njegovom mišljenju, Kijev je izgubio previše ljudi, a da nije uspio da napravi značajan napredak na frontu.

– Toliko mrtvih za tako beznačajan rezultat – napisao je Mask na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), odgovarajući na objavu biznismena Dejvida Saksa, koji je takođe istakao beznačajnost rezultata „kontraofanzive“.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri mjeseca kasnije ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspješna“. Prema njegovim riječima, u pokušajima da „po svaku cijenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „to nisu njihovi ljudi“.

Prema riječima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj pravcu. Najsloženija situacija je u zaporoškom, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbe rezervne brigade, obučene na Zapadu.

Zapadni protutenkovski bacači granata tipa AT4 i NLAW, zarobljeni od strane vojnika ruske vojske u zoni Sjevernog vojnog okruga. Osoblje Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

 • Granatirano selo Tetkino

Tokom granatiranja sela Tetkino, Kurska oblast Rusije, oštećeno je 11 stambenih zgrada, saopštio je gubernator oblasti Roman Starojt na Telegram kanalu.

Oštećene su i komunikacije, a neke ulice u selu ostale su bez struje, vode i gasa.

Centar Donjecka pod granatama VSU 155 mm

 • Ukrajinske šanse u Artjomovsku

Ukrajinska vojska praktično nema nikakve šanse da se neprimjetno približi Artjomovsku u DNR, rekao je za Sputnjik izviđač iz 150. motorizovane divizije ruske grupe „Jug“.

– Nalazimo se na periferiji Artjomovska, a ispred nas nema nikoga, neprijatelj je u šumskim pojasevima. Najbliži šumski pojas je udaljen oko 900 metara. Mala je vjerovatnoća da će neprijatelj napredovati na artjomovskom pravcu – rekao je.

Operater ATGM-a Kornet iz 98. vazdušno-desantne divizije uništio je odred Oružanih snaga Ukrajine sa dvije rakete

 • Erdogan: „U ratu nema pobjednika, u miru nema gubitnika“

Tokom mirovnog procesa u Ukrajini neće biti gubitnika, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora na večeri koju je organizovao Tursko-američki nacionalni upravni komitet u Njujorku.

– Ostvarili smo mnoge diplomatske uspjehe. Nastavljamo da ulažemo višestruke napore sa uvjerenjem da u ratu nema pobjednika, a u miru nema gubitnika – rekao je Erdogan.

Šef Turske je tokom govora istakao i porast posredničke uloge Ankare u rješavanju regionalnih i globalnih kriza.

 • Ispaljene rakete na ukrajinsku brigadu

Lovac-bombarder Su-34 ruske grupe Zapad ispalio je rakete na privremenu bazu 103. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je šef pres-centra grupe Sergej Zibinski.

Prema njegovim riječima, posade jurišnih helikoptera i jurišnih aviona Ka-52 i Mi-28 izvele su 14 raketnih napada na položaje protivnika, naoružanja i vojnu tehniku 14. mehanizovane brigade i jedinica Teritorijalne odbrane u području Sinkovke, Kotljarivka, Makejevka, Terni.

Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe je uništila samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin, kalibra 155 mm, američke proizvodnje i tri minobacačke posade u području Peščanog, Krahmaljno, Sinkovka i Stelmahovka.

 • Eksplozije u Odeskoj i Hmeljničkoj oblasti

Tokom noći eksplozije su odjeknule u Odeskoj i Hmeljničkoj oblasti. Eksplozije su se čule u lukama Kiliji i Izmailu.

U Hmeljničkoj oblasti moguća meta je bio vojni aerodrom u Starokonstantinovu – prema nekim izvorima, tamo se nalaze nosači raketa Storm Šedov i Skalp EG.

Eksplozije su odjeknule i u Nikolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Upozorenje o vazdušnoj opasnosti čulo se noću širom Ukrajine.

Još snimaka FAB-500M62 koji stiže iz UMPC na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u Berislavlju

 • „Šolcovo licemjerje nema granice“

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je licemjerjem uslove njemačkog kancelara Olafa Šolca za početak pregovaračkog procesa o Ukrajini.

Šolc je ranije rekao da je uslov za početak mirovnih pregovora povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

– Šolcovo licemjerje nema granice. Da bi se uspostavio mir u Ukrajini, zapadne zemlje, uključujući Nemačku, moraju da prestanu da sponzorišu i isporučuju smrtonosno oružje kijevskom režimu i njegovim militantima koji granatiraju gradove i ubijaju civile – rekao je Šeremet za RIA Vesti.

Prema njegovim riječima, njemački kancelar je direktno odgovoran za eskalaciju sukoba u Ukrajini i izdaju njemačkih nacionalnih interesa u korist geopolitičkih ambicija Sjedinjenih Država.

– Veoma je čudno čuti takve izjave od Šolca nakon što je u Ukrajinu poslao tenkove i drugo oružje koje je odnijelo živote civila. Ne treba da postavlja uslove, već da se pokaje što je zapravo nastavio kurs nacističke Njemačke povezan sa agresijom na slovenske narode – rekao je poslanik.

Ruski padobranci jurišaju na uporište ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Zaporožja

 • Nebenzja: Kijev hoće da privuče neutralne zemlje „formuli mira“

Kijev nije u stanju da „ohrabri“ neutralne zemlje i međunarodne organizacije da sprovedu svoju „formulu mira“, rekao je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN, u intervjuu za RIA Novosti.

Krajem juna u Kopenhagenu su održani pregovori o Ukrajini u kojima su učestvovale zemlje G7, neke članice BRIKS-a i sam Kijev. Tamo su razgovarali o načinima primjene takozvane „formule mira“ Vladimira Zelenskog. U Moskvi je smatraju potpuno van dodira sa stvarnošću. Zatim je sastanak u ovom formatu održala Saudijska Arabija u Džedi.

– Što se tiče sastanaka o takozvanoj „formuli mira“ Zelenskog, koliko znamo, Kijev i dalje bezuspješno pokušava da pridobije neutralne zemlje i međunarodne organizacije da sprovedu tačke svog plana – rekao je Nebenzja.

Stalni predstavnik je istakao da nema znakova da su UN bile u stanju da se uključe u ovu diskusiju, pogotovo što je generalni sekretar organizacije Antonio Guteres više puta govorio o svojoj posvećenosti principu nepristrasnosti i ekvidistance po ovom pitanju.

Nebenzja je pozvao da se „sve što Ukrajinci kažu o međunarodnoj podršci takozvanom „planu Zelenskog“ provjeri činjenicama“, uključujući „nedavni dio izjave G20 o ukrajinskoj krizi“.

– Sve ostalo je „od zloga“ – zaključio je stalni predstavnik.

U nedavno usvojenoj Nju Delhijskoj deklaraciji samita G20 u kontekstu događaja u Ukrajini se navodi da sve zemlje moraju da se uzdrže od prijetnje ili upotrebe sile za sticanje teritorije.

Operatori FPV dronova iz odreda BOBR nastavljaju uništavanje vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

 • Uništeno ukrajinsko uporište u Krasnolimansku

Minobacači Centralnog vojnog okruga su minobacačem 2S4 „lale“ uništili uporišta i utvrđeni dio ukrajinskog vojnog osoblja u pravcu Krasnolimanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije RIA Novosti.

– Pripadnici minobacačke posade 2S4 Tulip Centralnog vojnog okruga uništili su uporišta i utvrđene objekte Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk specijalne vojne operacije – saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This