Mulj

Mulj

Nakon svjedočenja Željke Cvijanović, Obren Petrović treba odmah da bude oslobođen odgovornosti za smrt nekoliko Dobojlija u poplavama 2014. godine, a ako nekom treba da se sudi, onda su to članovi Republičkog štaba za vanredne situacije iz tog doba.

Jer, kako pod zakletvom reče sadašnji srpski člana Predsjedništva BiH, a u to vrijeme predsjednik Vlade RS, „sve lokalne zajednice, uključujući i grad Doboj, preduzele su sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, u cilju sprečavanja opšte opasnosti i čuvanja života stanovništva“.

Cvijanovićeva je u kritičnom periodu bila nadređena Petroviću, kao komandant Republičkog štaba, dok je on po funkciji bio na čelu gradskog. Ako ona tvrdi da je tadašnji gradonačelnik Doboja radio sve što je mogao, suđenje je farsa.

Ali, problem po aktere ove priče je u tome što poplave nisu bile tako davno, a još veći problem je to što postoji internet. A tamo svašta možete da pronađete, pa i podatak da je Vlada RS na čelu s Cvijanovićevom, kada je Doboj bio pod vodom, imenovala penzionisanog generala Momira Zeca za povjerenika Republičkog štaba za Grad Doboj. A prije toga, kada je voda nadirala u stanove, postavljen je ministar unutrašnjih poslova da komanduje u Doboju.

Zbog čega? Pa zbog toga što je ocijenjeno da dobojska vlast nije reagovala kako je trebalo u vrijeme nezapamćenih poplava. Obren je, dakle, tada razvlašćen kao potpuno nesposoban gradonačelnik.

Šta se u međuvremenu promijenilo? Desilo se to da je Obren Petrović prešao u SNSD i sa sobom dovukao kompletan dobojski SDS, uključujući i aktuelnog gradonačelnika. Od tada SNSD vlada Dobojem, a to znači da Obren više nije kriv.

Imena su ovdje nebitna jer će sutra da budu neka druga. Ovo je samo model nakaradnog sistema u kome su svi naši nevini, a svi njihovi krivi. A pošto je istina negdje na sredini, to znači da onaj ko je kriv možda nije kriv, a onaj ko je nevin možda nije nevin. Sve je relativno.

Poplave budu i prođu, problem je mulj koji ostane iza njih. I problem je što od mulja pravimo kuću, umjesto da ga saperemo u kanalizaciju.

Slobodan Popadić/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This