Barel sve bliži granici od 100 dolara: Cijene „crnog zlata“ porasle više od 25%, a prognoze nisu optimistične

Barel sve bliži granici od 100 dolara: Cijene „crnog zlata“ porasle više od 25%, a prognoze nisu optimistične

Cijene nafte porasle su i prošle nedjelje i tako povećale dobitke u trećem tromjesečju na više od 25 odsto, što je posljedica smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika tog kartela.

Na londonskom tržištu cijena baje prošle nedjelje porasla 2,2 odsto, na 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za jedan odsto, na 90,97 dolara.

Tako je u cijelom trećem tromjesečju cijena barela na londonskom tržištu porasla za 27, a na američkom za 29 odsto, prenosi Index.

Posljedica je to nedavnih odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenu proizvodnje. Ti vodeći svjetski izvoznici smanjivaće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1.3 miliona barela dnevno. I preostale članice OPEC i saveznici tog kartela dogovorili su smanjenje proizvodnje.

Tako te zemlje nastoje zadržati povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Kako se očekuje da će zbog visoke inflacije kamate u SAD i evrozoni ostati povišene duži period nego što se prije procjenjivalo, očekuje se dalje usporavanje rasta tih ekonomija, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

S druge strane, trgovci se nadaju ubrzanju rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

To je i jedan od najvažnijih razloga prošlosedmičnog rasta cijena nafte. Naime, očekuje se da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tokom sedmodnevnih praznika koji su počeli u petak.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This