Uhapšeni nakon 20 godina: Banda izdavala lažne pasoše najtraženijim svjetskim kriminalcima u bjekstvu

Uhapšeni nakon 20 godina: Banda izdavala lažne pasoše najtraženijim svjetskim kriminalcima u bjekstvu

Tri muškarca koji su lažne pasoše izrađivali za najtraženije svjetske kriminalce u bjekstvu, uhapšena su nakon što je njihova operacija funkcionisala 20 godina.

Dokumenti koje su oni pravili bili su zapravo originalni, ali su na prevaru dobijeni od osoba koji su likom najviše podsjećali na njihove ”klijente” koji su tražili pasoše.

Oni su, potom sa pasoša skidali originalne fotografije i stavljali slike kriminalaca.

Jedan od uhapšenih, Entoni Berd, ”izdao je” 108 britanskih pasoša koje je uzimao od ljudi koji su imali problema sa drogom i alkoholom, sa kojima se susretao u centrima za odvikavanje i skloništima za beskućnike tokom sopstvene borbe sa zavisnošću.

Posrednik koje bi pasoše od Berda distribuisao klijentima, najčešće ozloglašenoj ”porodici Adams”, kriminalnoj grupi iz sjevernog Londona, bio je Kristofer Zitek, a uhapšen je i njegov vozač Alan Tompson.

Oni su pasoše naplaćivali do 15.000 funti (oko 15.000 evra).

Među kupcima bili su ubice iz Glazgova Džordan Oven i Kristofer Hjuz, trgovac drogom iz Liverpula Majkl Mugan, bjegunac iz Mančestera Dejvid Voli i škotski trgovac drogom Bari Gilespi, prenosi Glas Srpske.

Navodi se da je Berd priznao krivicu, dok su Zitek i Tompson odbacili optužbe, ali ih je porota u Reding Kraun sudu proglasila krivim.

Srpska info

CATEGORIES
Share This