Španci “razbili” međunarodni klan, ima i bh. državljana

Španci “razbili” međunarodni klan, ima i bh. državljana

– Španska policija, u okviru akcije „Nebok“, uhapsila je 15 pripadnika organizovane kriminalne grupe, među kojima su državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, i Češke.

Oni se terete za višemilionske pljačke u provincijama Alikante, Kasteljon i Valensija, piše španski portal „El Pais“.

Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih je nađen nakit vrijedan više od 900.000 evra. Uhapšeni se terete i da su čak i od poznatog španskog fudbalskog trenera ukrali vrijedne dragulje.

Policijska akcija sprovedena je početkom maja, kada su pripadnici Civilne garde pretresli četiri kuće u Valensiji, Kasteljonu i Alikanteu i uhapsili 15 osumnjičenih zbog sumnje da su izveli nekoliko spektakularnih pljački i ukrali nakit i ostalu robu u vrijednosti od preko milion evra.

“Članovi bande, od kojih je većina iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, osumnjičeni su za seriju pljački u kojima je ukradena roba milionske vrijednosti. Oni se sumnjiče da su, koristeći lažna dokumenta, pljačkali širom Španije, a da su među njihovim žrtvama i neke poznate javne ličnosti ove zemlje”, prenosi El Pais.

Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih je pronađen dio plijena koji su opljačkali, i to nakit i satovi vrijedni više od 900.000 evra, automobili vrijedni oko 50.000 i ostala oprema među kojima ima i kvadova, detektora metala, toki-vokija, kao i 50.000 evra u gotovini.

Kako prenose mediji, uhapšeni pripadnici kriminalne grupe su od jednog poznatog trenera u Španiji ukrali nekoliko skupocjenih dragulja, koji su pronađeni prilikom akcije. Nije saopšteno ime trenera, ali se u tekstu dodaje da je on „izuzetno popularan“ u Španiji.

Navodi se kako je kriminalna grupa bila organizovana na vrhunskom nivou i da je svaki član bande imao prethodno određenu funkciju.Navodno, pripadnici grupe su u svojim pljačkaškim pohodima za komunikaciju koristili voki-toki uređaje, ali i mobilne telefone koje su bacali nakon izvedenih akcija.

“Neprestano su mijenjali vozila i stanove u kojima borave i to obično nakon izvedene pljačke. Živjeli su na visokom nivou i to samo zahvaljujući pljačkanju bogatih. Jednom prilikom su lažnim novcem kupili dva sata rolex i to za 40.000 evra”, piše španski portal.

(Nezavisne) Foto: Arhiva/Ilustracija

CATEGORIES
Share This