Rusi zaplijenili penthouse od 800.000 dolara

Rusi zaplijenili penthouse od 800.000 dolara

Skupština Krima jednoglasno je izglasala nacionalizaciju imovine ukrajinskih biznismena i političara na ovom poluostrvu, uključujući stan suprige ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Olene Zelenski.

Među imovinom je i stan koji pripada Oleni Zelenskoj, supruzi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je guverner Krima Sergej Aksjonov.

Dodao je da je zaplijenjeno više od 130 nekretnina, uključujući kina, tvornice, trgovačke centre, vinarije i bankarske strukture.

Prošlog je februara krimska skupština izglasala nacionalizaciju oko 500 nekretnina koje pripadaju ukrajinskim političarima i poslovnim ljudima.

Prema nekim procjenama, trosoban penthouse Olene Zelenski na obali Crnog mora u blizini odmarališta Jalta vrijedi 800.000 dolara.

Imanje je kupljeno od poslovnog tajkuna 2013. godine za nešto manje od 164.000 dolara. Nakon što je Zelenski pobijedio na predsjedničkim izborima u aprilu 2019., Reuters je izvijestio da je cijena plaćena za nekretninu bila najmanje 50 posto ispod tržišne vrijednosti.

Zapljene su uslijedile kao odgovor na zakon uveden u Ukrajini prošle godine kojim je legalizirano oduzimanje imovine ruskih građana i preduzeća bez naknade.

U avgustu je Kijev odobrio zapljenu više od 900 različitih nekretnina u ruskom vlasništvu u zemlji, u vrijednosti od 765 miliona dolara.

Ruska državna i privatna imovina u zapadnim zemljama je od početka agresije na Ukrajinu zamrznuta ili konfiscirana u vrijednosti od više milijardi dolara. SAD saveznici iz EU traže načine da osiguraju sredstva za obnovu Ukrajine.

Dobit od prodaje nacionalizirane imovine, uključujući stan Zelenskog, biće podijeljena porodicama ruskih vojnika poginulih u napadu na Ukrajinu, rekao je predsjednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

(Klix)  Foto: Twitter/EPA

CATEGORIES
Share This