Privedeno desetine radnika iz BiH i Srbije u Njemačkoj

Privedeno desetine radnika iz BiH i Srbije u Njemačkoj

-Pripadnici njemačke Carine sproveli su juče  nekoliko racija na gradilištima širom Njemačke kako bi provjerili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slućajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije.

Jedna od većih akcija danas je sprovedena u Diseldorfu na gradilištu u Vanhajmer ulici, nedaleko od aerodrome. Samo ovdje je privedeno 19 radnika koji su radili na crno, najviše iz BiH.

Mihael Valk, portparol glavne carinske kancelarije u Diseldorfu kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Njemačkoj. On je dodao da je tokom današnje kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobjegne, sakrio se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Inače, da je danas bilo racija širom Njemačke svjedoči i to da su pripadnici carine danas kontrolisali i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Gisenu, u saveznoj pokrajini Hesen. Rezultat akcije su 29 privođenja zbog rada na crno. Bilo je još devet privođenja tokom kontrola u Fuldi i Kaselu.

„Svojom predanošću Carina želi pokazati da se rad na crno ne isplati!, kazala je Stefani Auersvald, portparolka Carine u Gisenu.

Kako stoji u saopštenju za javnost, 200 ljudi iz oko 60 kompanija danas je kontrolisano. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Njemačkoj. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

Inače, iz Carine je saopšteno da je cilj današnjih racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim satnicama, ali su naišli na daleko veći problem.

(Nezavisne) Foto: Pixabay

CATEGORIES
Share This