Ko je vođa bande zbog kojeg je Ekvador u opštem haosu?

Ko je vođa bande zbog kojeg je Ekvador u opštem haosu?

 

Masijas je služio kaznu od 34 godine zatvora, ali njegovi zatvorski dani bili su vrlo udobni, pa i luksuzni, piše Asošijejted pres (AP).

Njegov nestanak iz zatvora naveo je vlasti Ekvadora da proglase vanredno stanje u zemlji, pošalju vojsku u zatvore, a u talasu nasilja koji se pokrenuo bilo je više od 30 napada širom ove južnoameričke države, uključujući i onaj u televizijskom prenosu uživo kada su naoružani muškarci upali u televizijsku stanicu u Gvajakilu.

Nakon toga, predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je da je država u stanju unutrašnjeg oružanog sukoba.

Masijas, poznat i pod nadimkom Fito, rođen je prije 44 godine u Manti, obalskom gradu u provinciji Manabi, za koji vlasti vjeruju da je mjesto gdje su nastali “Los čonerosi”.

Malo toga se zna o njegovom skromnom poreklu iz Mante, ali je njegov kriminalni dosije podebeo. Pljačka, ubistvo, neprijateljsko udruživanje, organizovani kriminal, posjedovanje oružja, ugrožavanje života, napad na imovinu neki su od najmanje 30 krivičnih djela koja mu sud u Ekvadoru stavlja na teret.

On je na listi najtraženijih bjegunaca u ovoj državi, a ponuđena je i nagrada za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Nakon smrti vođe “Los čonerosa” Hose Luisa Zambrana, “Raskinja” u decembru 2020, Masijas i Džunior Roldan preuzeli su kormilo bande, ali je potonji ubijen ubrzo nakon što je izašao iz zatvora, pa je Masijas postao jedini vođa. Vlasti u Ekvadoru ovu bandu su uvrstili u terorističke organizacije.

Veze sa meksičkim narko-kartelom

Prema podacima nadležnih, kriminalna grupa je zadužena za prenošenje droge preko Pacifičke obale i ima veze sa meksičkim kartelom “Sinaloa” kojem pruža usluge obezbjeđenja i logistike decenijama unazad.

“Los čonerosi” su nastali devedesetih godina prošlog vijeka, a prema navodima policije dominiraju zatvorskim paviljonima.

Predsjednik Ekvadora nedavno je problematizovao pitanje privilegija koje Masijas uživa i zatvoru rekavši da njegova ćelija ima više utičnica nego hotelska soba.

– Počnimo od činjenice da ne bi smjelo da bude utičnice za punjenje mobilnog telefona ili internet rutera u njegovoj ćeliji – rekao je Noboa.

Privilegije u zatvoru

Masijas voli da bude viđen i ne krije privilegije koje uživa u zatvoru, gotovo smijući se u lice državi objavljivanjem video snimaka i fotografija na društvenim mrežama. U zatvorima čak postoje i murali sa njegovim likom.

Tokom boravka u Regionalnom zatvoru, prema navodima vlasti, priređivao je žurke i imao pristup zabranjenim predmetima poput oružja, alkohola, uređaja, pijetlova za borbe i nakita. Na jednoj uramljenoj slici prikazan je u akademskoj odjeći, budući da je diplomirao za pravnika u zatvoru. Njegovo kupatilo ukrašeno je keramikom.

Iz zatvora, Masijas je slao snimljene poruke vlastima i “ekvadorskom narodu”, a u posljednjem od njih snimljenom u julu 2023. pojavio se okružen naoružanim ljudima i policijskim čuvarom za kojeg su vlasti rekle da je bio prinuđen da prisustvuje.

Pobjegao… opet?

Vjeruje se da je pobjegao iz svoje ćelije prije najavljenog premještaja u strogo čuvani zatvor gdje bi bio držan u izolaciji, mada nijedan zvaničnik Ekvadora nije upotrijebio riječ “bjekstvo” kada je riječ o ovom događaju. Ako je zaista pobjegao to ne bi bio prvo put: Masijas je i 2013. godine pobjegao iz zatvora, ali je tada uhvaćen i vraćen u ćeliju.

Predsjednik Noboa izjavio je da je Masijas bio u ćeliji tokom jutarnje prozivke dan prije, ali je priznao i da bi liste mogle da budu falsifikovane.

Istina je da vlasti ne znaju gdje je Masijas, pa čak ni kada i kako je napustio svoju zatvorsku ćeliju.

RT Balkan

CATEGORIES
Share This