Kina odbila SAD: Blinken ne može posjetiti Peking

Kina odbila SAD: Blinken ne može posjetiti Peking

Kina je odbila da dozvoli američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da posjeti Peking.

Odbili su ga uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman da ponovo organizuje dolazak Blinkena nakon što je šef američke diplomatije u februaru naglo otkazao posjetu Kini, piše „Financial Times“.

Blinken je ranije ove nedjelje izjavio da će posjeta Kini biti upriličena „kada se za to budu stekli uslovi“ i dodao da cilj nije ni obuzdavanje Kine ni uključivanje u novi hladni rat.

U izvještaju „Financial Timesa“ se tvrdi da su kineski zvaničnici zabrinuti da bi Bajdenova administracija mogla da objavi izvještaj FBI o oborenom kineskom balonu, sa fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli da budu objavljeni tokom Blinkenove posjete Kini, prenosi „Rojters“.

FBI i Savjet za nacionalnu bezbjednost odbili su da saopšte da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog mjeseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate sa događajem.

Ćin je opisao istragu FBI kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa.

To pitanje izazvalo je podjele unutar Bajdenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi „Financial Times“.

Američki Kongres će vjerovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage koju je sproveo FBI.

Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore da se ponovo pokrene prijeko potreban angažman na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

(B92)   Foto: Profimedia

CATEGORIES
Share This