Erdoan: Imam posebne odnose sa Putinom, nećemo uvesti sankcije Rusiji

Erdoan: Imam posebne odnose sa Putinom, nećemo uvesti sankcije Rusiji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ima posebne odnose koji napreduju i kritikovao Zapad zbog toga što nema uravnotežen pristup prema Moskvi.

– Nećemo uvesti sankcije Rusiji, kao što je to učinio Zapad. Rusija i Turska su potrebne jedna drugoj na svim mogućim poljima – rekao je Erdoan u intervjuu za CNN.

Istakao je da bi Zapad trebalo da slijedi njegovo ponašanje.

– Zapad nema balansiran pristup, a potreban vam je uravnotežen pristup prema zemlji kao što je Rusija – rekao je Erdoan.

Govoreći o produženju sporazuma o žitu, turski predsjednik je rekao da je to bilo moguće zbog njegovog “posebnog odnosa sa predsjednikom Putinom”.

Kada je riječ o pitanju članstva Švedske u NATO-u, Erdogan je rekao da Ankara ne može da podrži njeno članstvo u Alijansi, sve dok Švedska nastavlja da “dozvoljava terorističkim grupama da slobodno lutaju” tom zemljom.

– Trenutno nismo spremni za Švedsku, zato što članica NATO-a treba da ima čvrst stav kada je u pitanju borba protiv terorizma – poručio je on.

U intervjuu za američku televiziju, Erdoan je kritikovao američkog predsjednika Džoa Bajdena koji ga je nazvao autokratom.

– Da li bi diktator ikada išao u drugi krug izbora? – upitao je turski predsjednik.

On je dodao da je optimističan kada je riječ o drugom krugu predsjedničkih izbora.

– Ovo je novo iskustvo za tursku demokratiju. Vjerujem da će moj narod glasati za jaku demokratiju na izborima sljedeće nedjelje – rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je odbacio optužbe da guši slobodu, tvrdeći da u Turskoj niko nije iza rešetaka zbog svojih ideja.

U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, nakon što je u prvom krugu Erdoan osvojio 49,51 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat osvojio 44,8 odsto glasova.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This