Cijene hrane u svijetu porasle nakon dvomjesečnog pada

Cijene hrane u svijetu porasle nakon dvomjesečnog pada

– Cijene hrane porasle su u julu, prvi put od kraja prošle godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja nakon isteka sporazuma o izvozu preko Crnog mora, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu za 1,3 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u maju i iznosio je u prosjeku 123,9 bodova. Time je okončan šestomjesečni period pada cijena, prenosi Hina.

U odnosu na prošlogodišnji juli cijene su bile niže oko 12 odsto. Najviši nivo dosegle su u martu prošle godine.

Biljna ulja poskupjela su 12 odsto u odnosu na maj, odražavajući 15-odstotno poskupljenje suncokretovog ulja nakon isteka sporazuma koji je garantirao siguran izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica preko Crnog mora. Ukrajina je vodeći svjetski izvoznik suncokretovih sjemenki.

Rusija je odbila produžiti sporazum, tvrdeći da nisu ispoštovane odredbe o ublažavanju sankcija Moskvi kako bi se omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Rast cijena

Poskupjele su i druge uljarice budući da ih proizvođači usmjeravaju u proizvodnju goriva, potaknuti zabrinutošću za proizvodnju i rast cijena sirove nafte.

Žitarice su pak u julu blago pojeftinile, za 0,5 odsto u odnosu na maj, budući da je pad cijena žitarica grubog zrna, poput kukuruza, amortizirao više cijene pšenice i riže.

Kukuruz je pojeftinio 4,8 odsto zbog očekivane dobre žetve u Južnoj Americi i postepenog oporavka proizvodnje u SAD. Pšenica je pak poskupjela za 1,6 odsto zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza i suše u Sjevernoj Americi.

Najviše je poskupjela riža, za 2,8 odsto, zbog ograničenog indijskog izvoza, što bi moglo ugroziti opskrbu hranom najsiromašnijih, upozorava FAO.

Blago su u julu pojeftinili i mlijeko i mliječni proizvodi te meso, zbog solidne ponude.

Najviše je u julu pojeftinio šećer, gotovo četiri odsto, zbog povoljnih izgleda opskrbe iz Brazila i Indije. U odnosu na prošlogodišnji juli još je uvijek skuplji gotovo 30 odsto.

Tanjug

CATEGORIES
Share This