Ustaljena praksa u BiH: Ništa novo sve po starom

Ustaljena praksa u BiH: Ništa novo sve po starom

Ekonomistica Svetlana Cenić kaže da je ustaljena politička praksa u BiH na principu “ja tebi pustim ovo, ti meni ono”.

“Zavaravali su građane da rade na tome, ni ovi kako vidim neće uraditi ništa. Na državnom nivou većina ovlaštenja nije kada su u pitanju privreda i socijala, ali jesu neke druge stvari, stvaranje i kreiranje nekog ambijenta ili inicijative. Prvo su se poredali sa imenovanjima, pa postavljanja koja su nezakonita i dalje, nisu u skladu sa zakonom. Standardna praksa “ja tebi ovo pustim, ti meni ono”. Niko se nije bavio evropskim procesima, vidim da je Denis Bećirović nešto govorio“.

Sada je sve, kaže ona, opravdanje da su bili izbori pa čekamo ko će sastaviti većinu.

„Ja se sjećam svih vlada, dovoljno sam matora, gledaćemo mjesecima u Službenim glasnicima smjene, postavljanja, imenovanja i tako dalje”.

Cenić je poručila da ne vjeruje u nepristrasnost visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

„Vidite od početka kako to ide, kada mu aplaudiraju iz Zagreba i puni su pohvala, onda vam bude još jasnije. Kada vidite da Čović bar tri dana nije izgovorio da su Hrvati ugroženi, onda vam je još jasnije, kada je optimista onda je najjasnije, a najčešće je optimista. Može mu se, u komotnoj je poziciji, uzeo je sve, može da kontroliše sve procese pa i ja bih bila. I Dodik je optimista isto“.

Što se tiče SDA, Cenićka im poručuje: – Neka rade malo na sebi, naprimjer.

„Više mi idu na živce uloge koje su zauzeli predstavnici ova tri nacionalna korpusa. Srbi, protiv njih je uvijek cijeli svijet i Sarajevo ih ugrožava, Hrvati ugroženi i legitimnost, a Bošnjaci su uvijek žrtve. Mislim da moraju da iskorače, zakoračite u budućnost ako ikako može i nemojte da uvijek bude drugi kriv. Podsjetiću SDA šta su sve dali HDZ-u u svom mandatu, šta sve Dodiku“, poručila je Cenićka.

Ona naglašava da sada treba da međunarodna zajednica riješi opet neku krizu.

„Pa mi u krizi stalno, ta međunarodna zajednica stalno nešto rješava a nama sve gore”, kazala je Svetlana Cenić u razgovoru N1 tv.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This