Stigle nam „girice“

Stigle nam „girice“

Pre skoro tačno pet godina godina (2. 8. 2018.) objavio sam u nedeljniku Novi magazin tekst pod naslovom „Umesto „delfina“ dobićemo „girice“ i – džaba sam krečio tj. pisao.

Niko me nije ozbiljno shvatao, a upozoravao sam još tada – „Plašim se da će za dve, najviše tri godine naši „delfini“ postati „girice“. Ogromnoj većini igrača koji su osvojili zlato u Barseloni Olimpijske igre će biti poslednje veliko takmičenje.

Ko će naslediti Filipovića, Prlainovića, Pjetlovića… Klubovi koji su „veštački“ stvoreni – Bečej, Radnički, Novi Beograd… mogu da zablistaju godinu, dve, najviše tri, i posle toga sledi potop. Jer, nije sve u novcu. Potreban je plan, program, ljubav prema sportu i ljudi koji znaju svoj posao.

FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

Tri godine kasnije (3.5.2021.) sam u Danasu opet pisao o „delfinima“ i „giricama“. Ponadao sam se da će odgovorni u Vaterpolo savezu Srbije shvatiti ozbiljnost situacije. Riju Andrija Prlainović je upozoravao tada, trenucima velikog slavlja, posle osvajanja zlatne olimpijske medalje u da je vaterpolo sport u Srbiji pred gašenjem. Malo ko ga je čuo.

Odnosno, čuli su oni koji su tu njegovu izjavu iskoristili da ga napadnu. Oni koji je trebalo da pomognu vaterpolu, nisu. Umesto da se ono što je dobro zadrži i unapredi prave se ad hok rešenja. Ne bude li se odmah počelo sa konkretnim sistemskim rešenjima već koliko posle Tokija nećemo se ponositi našim „delfinima“. Ostaće nam „girice“ – napisao sam tada i – opet sam džaba krečio.

Kada se nerad i neznanje udruže onda i ne čude rezultati – u 2022. godini ostvarena su dva peta mesta u Svetskoj ligi i Svetskom prvenstvu i deveta pozicija na šampionatu Evrope, što je najslabiji rezultat u istoriji.

Počelo je Svetsko prvenstvo u Fukuoki i na njemu će Srbija igrati u (opet) znatno izmenjenom sastavu. Pre dve godine od reprezentacije su se oprostili (Filipović, Prlainović, braća Pjetlović..) pridružio im se i Dušan Mandić koji je trebalo da sa Jakšićem predvodi novu gereciju.

Međutim, kako mu je u njegovom klubu (Novi Beograd) bilo zabranjeno da igra (i trenira) zahvalio se selektoru na pozivu. Sticajem raznih odkolnosti novi selektor Uroš Stevanović je u Japan poveo čak sedam debitanata. Zbog toga i ne čude reči Save Ranđelovića: „Znam da smo došli u situaciju da, posle svega, u nas veruju samo naši najbliži…“

Nažalost Ranđelović je u pravu. Počelo je Svetsko prvenstvo u vaterpolu a u srpskim medijima o tome skoro ni slova, a nekada su pravljeni dodaci na dve, četiri, osam strana. Naravno, za to nisu krivi sportisti. Isključivi krivci su oni koji rukovode u vaterpolu.

Živa Vekecki

(Danas)

CATEGORIES
Share This