Neki poslanici skupštinu shvatili kao priliku za otimanje vlasti

Neki poslanici skupštinu shvatili kao priliku za otimanje vlasti

– Atmosfera na posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji bila je apsolutno neprimerena, ocenjuje politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji smatra da je dobar deo poslanika sednicu shvatio kao priliku za otimanje vlasti.

Janjić je za Tanjug rekao da incidenti apsolutno nisu primereni ni skupštini niti ozbiljnosti teme.

„To je jedan nepotreban stepen agresije“, rekao je on i dodao da nije bilo moguće raspravljati o temi koja je bila na dnevnom redu sednice.

Janjić smatra da bi atmosfera verovatno bila drugačija da je bilo konsultacija šefova parlamentarnih grupa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On smatra da je problem političke scene Srbije to što, kako kaže, politička vođstva nisu još „dobacila“ do strateških pitanja – pitanja identiteta, Ustava, pitanja ozbiljnih preloma.

Stava je da mi uništavamo mogućnost da postignemo optimum šansi.

„Mnogo šansi postoji i u tom papiru, a bojim se da ćemo, umesto da pogodimo 60 odsto, da gađamo na 20 odsto na kraju kada se završe pregovori. Nažalost, bojim se da mi nekako uvek propustimo priliku da se dogovorimo da za narod i državu osvojimo što je moguće više. Kao da idemo na minimum“, naveo je Janjić.

On smatra da će se realizovati Zajednica srpskih opština koja je, kako kaže, važna za rešavanje glavnih problema.

To je, dodao je, preduslov za povratak Srpske liste i drugih srpskih predstavnika u pravosudne i druge institucije, kao i preduslov za dijalog, za nastavak razgovora oko francusko-nemačkog predloga o rešavanju kosovskog pitanja.

(Tanjug Foto: BN)

CATEGORIES
Share This