Natoči diplomu

Natoči diplomu

Desetine građana Republike Srpske, mahom zvaničnici, direktori institucija, agencija, pa i profesori, advokati, te razni rukovodioci i službenici iz javnog sektora i pokoji poslijeratni biznismen su se prije 15 godina našli na jednom spisku.

Prosvjetna inspekcija je tada na osnovu anonimne prijave, a očigledno nekoga ko je imao uvid u sunovrat obrazovnog sistema, ali ne i podršku da se to zaustavi, provjeravala da li su te diplome zaista stečene na zakonit način.

Iz saznanja do kojih su došli, a koje su obrazložili u izvještaju, osnovano su sumnjali da niko nije ni otišao u Moskvu, bar zbog studiranja i znanja.

– Republička uprava za inspekcijske poslove 7. jula 2008. godine dobila je akt od ENIS centra, nadležnog za priznavanje visokoškolskih ustanova u Ruskoj federaciji, u kojem se navodi da Slavjanski humanitarni univerzitet nije akreditovana ustanova koja izdaje visokoškolske diplome sa svojim nazivom, odnosno da se ova obrazovna ustanova ne nalazi u zvaničnom spisku akreditovanih viših škola Rusije – navodi se u informaciji inspektora koja je tada dostavljena i Ministarstvu prosvjete RS.

Ovim pozamašnim spiskom bavilo se Okružno tužilaštvo Banjaluka. S vremena na vrijeme su novinari pitali šta je urađeno, odgovor je svaki put bio da je u toku istraga. Ono što je poznato jeste da optužnice u ovom slučaju nema. Tužioci znaju šta je bilo dalje.

U međuvremenu se u cijeloj BiH otvorilo mnoštvo privatnih fakulteta i univerziteta. U Banjaluci bukvalno iz gradskog busa iskočiš i odmah uletiš u objekat koji se zove fakultet. Mnogi aktuelni funkcioneri su tamo stekli diplome, a njihov domet neka procjenjuje javnost.

Paralelno sa tom pojavom i uz migracije stanovništva, javni fakulteti su rapidno počeli da gube studente. Uz to, a što je i očekivano, pali su i kriterijumi.

Zato se niko nije iznenadio akcijom “Klaster” nakon koje je glavni tužilac Tužilaštva BiH rekao ono što svi znamo: “Utvrdili smo da se na određenim univerzitetima može steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inžinjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama”.

Prije postaneš doktor nauka nego što dobiješ termin za specijalistički ljekarski pregled.

Sve je obezvrijeđeno, a sa devastiranim obrazovnim sistemom samo nam može biti gore.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This